Защо котката ми се страхува от вентилатори

котка и вентилатор Снимка: iStock

К отките имат репутация на странни и уникални личности. Някои могат да бъдат изключително смели и авантюристични, докато други могат да бъдат по-плахи и лесно да се изплашат. Не всички котки се страхуват от вентилатори, но този страх е достатъчно често срещан, за да породи опасения у много собственици на котки.

Не е ясно точно защо някои котки се страхуват от вентилатори. Въпреки това можем да направим някои спекулации въз основа на това, което вече знаем за поведението на котките. Например, някои котки може да възприемат вентилаторите като хищници, които летят, докато други може да не харесват звука, който издават.

1. Вентилаторите приличат на хищници

котка и вентилаторСнимка: iStock

Перките на вентилатора може да изглеждат като крила, а котките може да ги видят като големи хищни птици, особено когато се въртят. Големи птици, като ястреби и сови, могат да нападнат котенца и малки котки. Така че, ако имате малка порода котка, има голям шанс тя да се почувства уплашена или несигурна около вентилатор и най-вече, ако той е монтиран на тавана.

Dogsandcats.bg

2. Вентилаторите издават странни звуци

Котките имат много по-развит слух от хората, така че определени звуци, които не са толкова притеснителни за хората, могат да причинят силно безпокойство на котките. Може също така да сме свикнали със звуците, които вентилаторитеиздават и да сме загубили представа колко неприятни могат да бъдат те.

Вентилаторите могат да издават бръмчащи звуци, когато са включени, което може да дразни някои котки. По-старите вентилатори също могат да скърцат, когато се въртят, което е друг дразнещ звук за котките.

3. Котките не харесват полъха от вентилаторите

котка и вентилаторСнимка: iStock

Гальовните животни обикновено търсят топлина. Така че, освен ако не е особено горещ ден, вашата котка може да не се наслаждава на бриза, който идва от вентилаторите. Котенца, по-възрастни котки и породи котки с по-рехава козина могат да имат по-големи трудности при регулирането на телесната си температура. Може да не им е приятно да са в стаи с включен вентилатор, защото им е студено.

4. Котките са чувствителни към внезапни промени в светлината

Котешките очи са поне шест пъти по-чувствителни към светлина от човешките. Така че те ще реагират повече на внезапни промени в светлината и може да не го оценят, когато светлините се включат внезапно в стаята. Котките може да гледат осветителното тяло, прикрепено към вентилатор на тавана, и да изпитат отвращение към него, когато открият, че е източник на светлина.

котка и вентилаторСнимка: iStock

Има няколко възможности котките да се страхуват от таванни вентилатори. Ако котката ви показва тревожно поведение около вентилаторите на тавана, опитайте се да разберете какво причинява безпокойството. Ако вашата котка проявява силни неблагоприятни реакции към вентилаторите на тавана или е неутешима около тях, може и двамата да се възползвате от помощта на котешки бихевиорист, за да видите как можете да помогнете на котката си в беда.

Вижте още:

Котешките играчки крият някои опасности

Опасни ли са за котките етеричните масла

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Виж още