Защо котката ми седи зад мен? 6 често срещани причини

котка и стопанин у дома Снимка: iStock

Н якои собственици на котки получават нещо повече от космат приятел, който живее в дома и. Те получават сянка, която ги следва навсякъде. Въпреки някои противоположни мнения обаче, котките се свързват много тясно със своите стопани и не е необичайно котките винаги да искат да са близо до своите семейства. Всъщност мяукащите животни, които са особено привързани към своите стопани, често седят върху или зад любимите си хора.

Класическият образ на котка, удобно седнала в скута на някого, се основава на факти, тъй като мъркащите приятели обичат да седят в скута на стопанина си, за да се чувстват комфортно и топло, а освен това обичат да бъдат галени. Но какво означава, ако котката ви иска да седне зад вас? Едно нещо е сигурно: не е, за да ви пречи!

1. Котката ви обича

котка и стопанин у домаСнимка: iStock

Котката, която обича своя стопанин, винаги ще иска да бъде близо до него. Обикновено мяукащите приятели са по-самотни, но могат да се свързват в тесни социални групи (особено майки, които отглеждат котенца), ако са домашни любимци или са част от дива колония.

Dogsandcats.bg

Те често създават силни взаимоотношения с другите котки в групата си. Физическата близост помежду им осигурява сигурност и комфорт и може би затова вашата котка обича да седи зад вас в дома ви: тя ви обича и иска да ви даде същия комфорт и сигурност в замяна.

По същество вашата котка ви обича и обича да прекарва времето си с вас и предпочита да седи зад вас.

2. Котката ви страда от тревожност при раздяла

За съжаление, някои гальовни животни страдат от тревожност при раздяла, подобно на хората и кучетата. Тревожността при раздяла може да се прояви по различни начини, но при котките тя обикновено се проявява като „прилепчивост“. Те могат да станат неспокойни, когато останат сами.

Сядането зад собственика (или върху него) често се подсилва неволно от собствениците, които просто искат малко пространство. Отдалечаването от котката я кара още повече да иска да ви попречи да си тръгнете. Това поведение може да се наблюдава по-често, ако стопаните отсъстват за по-дълги периоди от време, като например излизане по работа. За щастие, можете да поправите това с помощта на вашия ветеринарен лекар и с много любов, игри и търпение.

3. Котката ви търси внимание

котка и стопанин у домаСнимка: iStock

Мъркащите приятели са интелигентни същества, които могат бързо да разберат и да приложат най-добрите начини да получат това, което искат. Ако се радват на вашето внимание, те ще направят всичко, за да го получат, и същото важи за котките, които седят непосредствено зад вас.

Ако обръщате внимание на котката си всеки път, когато тя седи зад вас, тя ви ще знае, че седенето там ще ѝ осигури това, което иска. Ако се чувстват привързани, гальовните животни, които правят това, могат да засилят поведението си и да се галят силно във вас, да мъркат или да мяукат силно, за да привлекат интереса ви и да получат внимание.

4. Котката ви иска топлина

Мъркащите приятели са известни като търсачи на слънце и любители на топлината. Има някои предположения защо това е така; според някои източници това се дължи на наследството им от пустинята, заради което те толкова много обичат топлината.

котка и стопанин у домаСнимка: iStock

Тази разлика означава, че котките усещат повече студа, така че на групи (особено котките и котенцата) те се сгушват заедно, за да се стоплят. Сядането зад вас постига същото.

5. Те ви се доверяват напълно

Котките са самотни същества по природа. Те изразходват много енергия, за да завоюват и поддържат своите територии. Това е от решаващо значение за оцеляването им (в популациите на дивите котки), което означава, че доверието е неразделна част от котешкото общество.

Същото важи и за вашата домашна котка, която ще се отпусне и ще се притисне до стопаните си само ако им има пълно доверие. Когато котката ви седи зад вас, това означава, че вие сте човекът, на когото тя се доверява да я пази, което показва колко силна е връзката ви.

6. Котката ви иска нещо от вас

котка и стопанин у домаСнимка: iStock

Има някои сигурни начини, по които гальовните животни могат да привлекат вниманието ви, когато искат нещо, било то храна, гушкане или време за игра. Котките често се приближават до стопаните си и сядат зад тях, на коленете им или дори на раменете им, когато искат нещо, като обикновено съчетават това докосване с настойчиво мяукане.

Котка, която седи точно зад вас, може да означава, че иска повече храна в купичката си или е готова за игра, но е по-любезна и търпелива от онези настоятелни котки, които скачат върху бюрата на стопаните си.

Съществуват няколко причини, поради които котката ви може да обича да седи зад вас, но повечето от тях са положителни. Котка, която може удобно да седи толкова близо до (или върху) своя стопанин, му се доверява напълно и това показва силата на вашата връзка. Ако обаче поведението стане проблематично или натрапчиво, може да има нещо друго. Тревогата от раздяла или заболяване могат да причинят внезапно прилепване, затова винаги не забравяйте да заведете котката си на ветеринар, ако подозирате, че нещо не е наред.

Обикновено, ако котката ви седи зад вас, това означава, че тя е спокойна и щастлива и иска да бъде близо до любимия си човек.

котка и стопанин у домаСнимка: iStock

Виж още