Защо котката ми уринира през ръба на тоалетната

котка и тоалетна Снимка: iStock

К отките имат специфичен набор от тоалетни навици, които задължително трябва да спазват. Има всякакви лоши поведения, които могат да се проявят от недоволно коте, и често могат да бъдат объркващи. Може да се случи да видите как котката ви влиза в своята тоалетна, вие си мислите, че тя ще я използва, но виждате, че котката ви всъщност уринира точно над нейния ръб на пода.

Котките са много чувствителни същества, така че има много причини, поради които може да се прояви това поведение. В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните, за да имате идеи как да подходите.

1. Котката може да изпитва болка

котка и тоалетнаСнимка: iStock

Винаги трябва да започнете с предположението, че с котката ви може да има нещо нередно, а промяната в поведението ѝ е предупреждение за вас. Може би котката ви вече не е в състояние да кляка както преди, защото усеща болка.

Dogsandcats.bg

Артритът е преобладаващ медицински проблем, който може да се появи при вашата котка и да ѝ пречи да кляка докрай, особено ако котката ви е възрастна. Друг често срещан медицински проблем е инфекция на пикочните пътища. Тя може да предизвика внезапно желание за ходене до тоалетната, което котката ви не е очаквала. Може да успее да стигне до тоалетната, но да няма достатъчно време да заеме правилната позиция и затова не уцелва тоалетната.

Диабетът или бъбречната недостатъчност също могат да бъдат виновни за лошото поведение на котката ви.

2. Стрес или териториалност

Друг фактор за новата рутина на мяукащия приятел може да са допълнителните стресови фактори в живота му. Ако наскоро сте направили промени - това може да доведе до по-различни тоалетни навици.

котка и тоалетнаСнимка: iStock

3. Проблеми с тоалетната

Тоалетната също може да е причина за това котката ви да уринира извън нея. Тоалетната трябва да се поддържа в безупречно състояние, за да иска тя да продължи да я използва. Ако позволите на котешката тоалетна да се замърси прекалено много, гальовният приятел ще я сметне за неприемлива и може да не иска да я използва. Възможно е да не може да намери задоволително чисто място, където да върши работата си, така че да реши, че тоалетната просто е по-разумно.

Възможно е да има и други проблеми, свързани с тоалетната. Тя може да е твърде малка, за да може котката да се движи в нея. Постелката също може да е проблем и котката ви да не я харесва. Трябва да опитате различни неща, за да установите какъв точно е проблемът с тоалетната, аз да може да го разрешите.

4. Маркиране на територия

котка и тоалетнаСнимка: iStock

Ако имате некастрирана мъжка котка и тя пръска малко количество урина причината може да е защото маркира територията си. Разликата между обикновеното уриниране и маркирането на територия е, че при второто количеството урина е много малко и обикновено котките пръскат вертикални повърхности.

Проверете дали котката ви не маркира из целия дом, а не само около тоалетната.

Решения за предотвратяване на уринирането през ръба на тоалетната

За да предотвратите ефективно това поведение, трябва да разберете причината и тогава да действате. Може да опитате следното:

  • Заведете котката на ветеринар.
  • Опитайте с нова тоалетна - по-голяма и по-широка. Може да пробвате и със закрита тоалетна, тъй като това ще предотврати възможността котката ви да не я уцелва.
  • Сменете вида на постелката.
  • Поставете повече тоалетни, може да са в различни части на жилището.
  • Сменете мястото на тоалетната.
  • Поставете специална постелка пред тоалетната. Така ако котката ви пропусне ще уринира върху нея, а не върху пода.
  • Ако котката ви маркира територия - може да се наложи да я кастрирате.

котка и тоалетнаСнимка: iStock

Въпреки че котките са сложни за разбиране същества, най-добре е да се работи с тях, защото те не могат да говорят с нас, за да ни съобщят своите тревоги и страхове. Затова е важно да разберете каква е причината за това поведение и след това да се опитате да разрешите проблема. В противен случай ще влезете в затворен кръг и мяукащия приятел просто ще уринира където си поиска в дома ви.

Виж още