Защо котките често се мотаят под краката ни

котка между краката на стопанин Снимка: iStock

Н а никой собственик на котка не е чужда ситуацията, когато вървим в нашия дом, но изведнъж усещаме нещо меко, което се мотае в краката ни, и ако котката ни има късмет - не сме я настъпили или ритнали неволно. Да, нашите гальовни приятели имат навика да се навъртат около краката ни докато ходим, което хем е доста сладко, хем може да е опасно за домашните ни любимци. Големият въпрос обаче е защо мъркащите животни го правят? Опитват ли се да си играят с нас в този момент? Искат ли нещо? Или просто искат да видят дали могат да ви спънат?

Възможно е да има няколко различни причини, поради които вашата котка може да тича пред вас и ви пречи на преминаванетодо противоположната страна на стаята.

Привличане на внимание

Вашата котка може да знае, че когато ставате и се движите, има солиден шанс да спрете до купата им с храна и да им дадете гранули. (Особено ако е време за вечеря, а котките определено знаят кога е това време!). Или пък си мислят, че е момент, в който може може да си поиграят с вас. Всичко това е много вълнуващо и те искат да ви уведомят, че са тук за това и ще се търкат в крака ви, за да ви маркират с аромат.

котка между краката на стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките също така знаят, че актът на влизане под краката и триене между тях ще ви накара да спрете накъдето сте тръгнали и да ги погалите или да си поиграете за малко с тях, което може да е целта на това привличане на вниманието.

Котешки прегръдки

Когато котка ходи под краката ви и вие опашка около прасците ви, това всъщност може да е вашата котка, която ви прегръща приветливо! Въпреки че гальовните животни обикновено се смятат за самотни същества, изследванията показват, че в природата котките са много ориентирани към глутницата. След лов дивите котки ще се търкат една в друга и ще свиват опашки една около друга като начин на общуване. Ето защо, когато влизате в стаята, вашата котка може да изтича под краката ви и да ви увие с опашка като знак за поздрав.

Котката ви иска нещо

Мъркащият приятел може просто да се притеснява, че не им обръщате достатъчно внимание и ще ви уведоми за присъствието им. Това може бързо да се превърне в проблем, ако го допуснете. Ако възнаградите това поведение с галене и гушкане, това бързо ще се превърне в нещо, на което вашата котка може да разчита, за да получи това, което иска - храна, лакомства или допълнителни милувки, в момент, в който вие не можете да им ги дадете.

котка между краката на стопанинСнимка: iStock

Ако мъркащият приятел много настойчиво ходи в краката ви, замислете се дали няма някаква причина за това. Дали е станало време за вечеря? Или днес не сте играли с котката си и тя иска своята доза забавление? Дали просто мяукащият спътник има нужда да го погалите, защото сте били твърде заети цял ден и не сте могли да му обърнете внимание? Котките не могат да ни кажат какво искат, затова трябва внимателно да следим езика на тялото им, за да разбираме как се чувстват и дали се нуждаят от нещо.

Вижте още:

8 хитрини, които котките използват, за да привлекат внимание

Топ 10 поведенчески проблемa при котките

Цветът на козината влияе ли на личността на котката

Виж още