Защо котките дишат бързо, когато спят?

котка спи Снимка: iStock

К отките са най-спокойни, когато спят. Дишането им трябва да е бавно и равномерно през това време, а гърдите трябва да се повдигат и спускат леко.

Нормалната честота на дишане при котки е между 15-30 вдишвания в минута. Гальовните животни могат да дишат бързо, когато спят поради сърдечно заболяване, респираторна инфекция, астма, нараняване, травма или запушване на трахеята. Учестеното дишане обаче не винаги е признак за здравословно състояние. Котките, които изпитват стрес, топлинно изтощение или прекомерно усилие, ще дишат по-бързо, докато се охлаждат и се успокояват, за да спят.

В тази статия ще поговорим за нормалното дишане на гальовните животни, за да знаете, ако котката ви диша по-учестено и дали няма нужда от преглед при ветеринар.

Колко бързо трябва да диша котката, докато спи?

котка спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Уебсайтът VCA Hospitals потвърждава, че дихателната честота на здрава котка при сън трябва да бъде между 15 до 30 вдишвания всяка минута, докато спи или си почива спокойно. Възможни са по-ниски нива, но те обикновено не са причина за безпокойство, стига котката ви да се държи нормално през цялото останало време.

Докато котката ви диша, трябва да забележите само малки, бавни движения на гърдите. Ако страните се движат твърде много или чувате бавно, бързо или шумно дишане, котката ви вероятно има затруднения с дишането.

Нормално е вашата котка да поема дълбоко въздух от време на време. Също така гальовните животни трябва да дишат през носа си. Те ще дишат през устата, когато им е топло, реагират на миризми или защото поради някаква причина не могат да дишат през ноздрите си. Други признаци на учестено дишане включват:

  • Задъхване
  • Кашлица
  • Сини венци
  • Летаргия или умора

Нормално ли е котките да дишат бързо, докато спят?

котка спиСнимка: iStock

Мъркащите животни дишат по-бързо, когато спят, отколкото ние. Ето защо може да ви се стори, че нещо не е наред с мъркащия ви приятел, докато той диша съвсем нормално. И все пак дишането на вашата котка не бива да е учестено, тъй като това сочи към стрес, твърде висока температура или проблеми със здравето.

Защо котката ми диша през устата, когато спи?

Ако вашата котка диша през устата си, докато спи, тя може да се задъхва поради топлинно изтощение или стрес. Случва се и когато котките се преуморяват. Би било логично вашата котка да се отпусне и да заспи веднага след напрегната дейност, тъй като трябва да възстанови енергията си.

котка спиСнимка: iStock

Ако обаче това се случва често, дишането с отворена уста може да е резултат от сърдечно заболяване. Дишането с отворена уста също означава, че котката ви не може да диша правилно през носа си. Породите котки с плоско лице например (Хималайска, Персийска, Британска късокосместа и други) са най-застрашени от това, но настинки, инфекции и проблеми със синусите също причиняват запушвания. Ако проблемът продължава, вероятно ще се развие в заболяване или състояние на горните дихателни пътища, затова не отлагайте посещението при ветеринарния лекар.

Повечето мъркащи животни трябва да дишат умерено и спокойно докато спят. Все пак, има случаи, в които могат да дишат по-учестено от нормалното. Ако забележите необичайна честота на дишане при мъркащия ви приятел и не може да я обясните с нищо - най-добре се обърнете към вътеринарния си лекар за преглед.

котка спиСнимка: iStock

Виж още