Защо котките движат бързо дупетата си преди да скочат

котка ловува Снимка: iStock

М ъркащите животни обожават да гонят и преследват - дали играчка или някоя вещ, която им се е сторила интересна - те са готови да се хвърлят веднага. Забелязвали ли сте обаче какво се случва обикновено преди да скочат? Те се снишават ниско, сгъват задните си крака и мърдат бързо дупетата си сякаш се засилват за скока.

На първо място - защо котките така се нахвърлят?

Краткият отговор на този въпрос е - тяхната природа. Размерът на тези приятели играе ключова роля в успешния лов. По-големите представители като лъвове или гепарди могат да са в състояние да преследват вечерята си дълго време докато я „спипат“, докато по-малката домашна котка е много по-бавна. За нея по-успешна стратегия е да издебне тихо плячката, да се доближи до нея - и да се нахвърли рязко.

Защо котките се нахвърлят върху стопаните си?

Не е за изненада, че гальовният приятел може да се хвърли и върху стопаните си. Това се случва често когато се дрижим бързо из стаите и крачим уверено. В този момент, мъркащият приятел се скрива зад някоя врата или тъмен ъгъл и като нинджа скача върху нас! Разбира се, обикновено след това си действие той е доста уплашен и хуква в някоя посока, а ние се смеем (стига да не е закачил любимата ни рокля с някой нокът).

Това поведение не е свързано с лов, а по-скоро игра. Ако се движите бързо от стая в стая и изглеждате припряни - най-вероятно провокирате интерес в домашния любимец и той ще иска да поиграе с вас.

Dogsandcats.bg

И все пак - защо котките махат с опашки и мърдат задните си части преди скок?

котка ловуваСнимка: iStock

Котките използват опашките си, за да комуникират как се чувстват. Те мърдат с опашки по различни причини и по нейната позиция, можем да научим много за бъдещите действия на котката. Ако опашката се бие бясно в пода, гальовният приятел може да е ядосан. От друга страна, ако я забележите да маха по пода подобно на махало на часовник - това често е знак за игриво настроение. Когато махът е бавен, контролиран и дори хипнотичен - котката ви дебне плячка и е съсредоточена.

Каква е ролята на поклащането на задните части преди скок? Това поведение до голяма степен е загадка за екпертите. Някои смятат, че това е начин на котките да се уверят, че скокът ще е успешен и по този начин балансират. Друга теория гласи, че това може да е резултат от чувство на радост пред плячката или играчката, която съвмем скоро ще попадне в лапите на темпераментния домашен любимец.

Котките все още са мистериозни създание и много голяма част от тяхното поведение е обект на изучаване от специалистите. Въпреки всичко не можем да отречем, че тези животни са силно очарователни и още по-интересни за нас, покрай многото загадки относно техните действия.

Вижте още:

Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

Виж още