Защо котките харесват брадите на стопаните си

Котка и стопанин Снимка: IStock

М оже би сте забелязали, че вашата котка много обича брадата ви, често се сгушва до нея, докато спите и може би дори я ближе или хапе. Но какво причинява това поведение? Най-вероятната причина котките да харесват бради е, че приличат на козина. Нека да научим какво е това нещо, което толкова привлича мъркащия домашен любимец към брадата ви!

1. Брадата е подобна на козината

Една от причините котката ви да се интересува от брадата ви е, че тя прилича на козина и помага на лицето ви да изглежда повече като тяхното. Тъй като вашата котка ви харесва, тя може да се опитва да се грижи и за вашата “козина”, а в това влиза облизване и хапане.

Котка и стопанинСнимка: IStock

2. Котката ви може да иска нещо

Котките са животни, които обичат рутината и, ако сте им дали лакомство вчера, след като са си играли с брадата ви, вероятно искат още едно лакомство.

Dogsandcats.bg

3. Те показват обич

Тъй като котките не могат да показват обич по начина, по който го правим ние, те често разчитат на други методи, като облизване и грижа за козината, за да покажат, че вие сте важни за тях. Ако котката ви хапе брадата ви, може да ви дава знак за любов.

4. Брадата е топла

Няма спор, че тази част на тялото топли, а мъркащите приятели винаги търсят приятни места за дрямка. Може котката ви да се сгуши при вас, защото брадата ви осигурява топлина.

5. Брадата мирише интересно

Котка и стопанинСнимка: IStock

Котките имат изключително чувствителни носове и интересни или необичайни аромати могат да ги привлекат. Ако котката ви открие храна или нещо друго, което мирише добре, те вероятно ще подушат лицето ви и дори може да започнат да ближат брадата ви.

Може ли котката ми да мрази брадата ми

Ако котката ви непрекъснато се интересува от брадата ви и я лапа или хапе, това може да е знак, че котката ви не я харесва.

Ако котката ви сбърка брадата с друго животно, тя може да се почувства ревнива или дори застрашена. Тази идея е особено възможна, ако имате дълга тъмна брада. Едно проучване през 2011 г. показа, че когато се показва снимка на мъж с дълга тъмна брада, 79% от котките нападат изображението, докато 19% бягат. Когато обаче видели снимка на мъж с къса брада, те не са реагирали, нито нападнали, нито избягали. Интересното е, че мъжете с непълни бради, като козя брадичка, също са малко по-склонни да накарат котките да нападнат или да избягат.

Кога поведението на котката спрямо брадата на стопаните може да е проблем

Ако котката ви драска или хапе лицето ви, вероятно ще ви нарани и може дори да остави белег от одраскване. Друг недостатък е, че кератиновите папили на езика на котката са грапави и могат да увредят кожата ви, особено ако котката ви често я облизва.

Котките, подложени на силен стрес поради здравословен проблем, могат да проявят странно поведение, включително да атакуват или да ближат брадата на собственика си. Ако котката ви изведнъж започне да ви ближе, може да е добра идея да проверите поведението с ветеринар, ако мъркащият приятел се държи обсесивно и необичайно.

Котка и стопанинСнимка: IStock

Котките вероятно харесват бради, защото приличат на козина, което прави човешкото лице да изглежда повече като тяхното. Ако поддържат брадата ви, като я ближат или хапят, вероятно се опитват да покажат обич. Да се сгушат до брадата ви също вероятно е знак за любов. Ако обаче ви атакуват, това може да означава, че нещо ги смущава, така че може да наблюдавате поведението им, ако имате съмнения, че се държат необичайно и показват признаци на стрес или безпокойство.

Виж още