4 причини, поради които котките ядат собственото си повръщано

котка повърнато Снимка: iStock

К олкото и неприятно да е това действие - много котки повръщат и след това изяждат тази пихтиеста смес, която до много скоро е била апетитна храна. Експертите все още не са установили точна причина за това любопитно поведение. Все пак, съществуват теории по въпроса, които ще разгледаме в настоящата статия.

1. За котките това е естествено

Най-очевидната причина гальовните животни да ядат собственото си повръщано е, че това е естествено поведение. Котките по цял свят и от различни видове го правят, което ни навежда на мисълта, че за тях това е съвсем нормално действие.

Всеки път, когато гальовният спътник повръща, той може да се изкуши да изяде собственото си повръщано, дори ако вие обезкуражавате поведението. Поради тази причина е най-добре просто да почистите колкото се може по-скоро, стига да сте наоколо.

котка препаратиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Мирис на храна

Макар и миризмата да не е най-апетитната, не можем да отречем, че повръщаното мирише на храна (макари не толкова приятна). Това може да е доста вярно, особено ако гальовният приятел се е нахвърлил на сухата си храна, не е могъл да я сдъвче добре и е я повърнал. Големите парчета изглеждат почти недокоснати, така че защо котката да не си ги изяде отново.

3. Почистване

Котките са известни с това, че са много чисти. Те не обичат телата или жилищните им пространства да се замърсяват. Ако мъркащият приятел повръща на определени места, след което изяжда храната си - може да се задейства инстинкт с цел предпазване от по-големи хищници. В природата, те биха могли да надушат аромата и да открият скривалището на мъркащия приятел.

Ако случаят е такъв, това допълнително доказва колко е необходимо незабавно да се почисти тази пихтия. Почистването на бъркотията ще спести вашата котка от необходимостта да я яде, за да поддържа зоната и тялото си чисти.

4. Териториални причини

Знаем, че котките са териториални животни. В случай че гальовният спътник гледа на повръщаното като на ресурс, вероятно ще го изяде, за да държи далеч други котки. Въпреки че това ни звучи странно, би било логично котката ви да разглежда повръщането като своя собственост, ако то мирише на храна и изглежда „примамливо“.

Опасно ли е котката ми да яде повръщаното си

котка повърнатоСнимка: iStock

Колкото и да е неприятно да заварим мъркащия приятел да си похапва това „ястие“, това не е толкова фатално. Както обсъдихме - това е естествено поведение за котките и не само - кучетата също го правят. Не съществуват рискове за здравето им, но ако повърнатата храна е престояла и мъркащият приятел след това я изяде - може да срещне някои проблеми със стомаха си в по-късен етап.

Когато разберем, че котката ни е повърнала - на първо време трябва да помислим каква е причината за това, а не да се притесняваме защо е изяла тази смес. Ако мъркащият приятел не се чувства добре и започне да повръща често - ще трябва да посетите ветеринарен лекар, за да се установи причината.

Вижте още:

Защо котките ядат трева

Защо котката ми повръща жълта течност

Кога котките повръщат кръв

Виж още