6 породи котки с плоско лице

котка Снимка: iStock

П ознаваме добре породите котки, които имат плоско лице. Макар и официално Гарфийлд да не е конкретна порода, той със сигурност има плоско лице и много прилича на Перскийска котка. Като стана дума за тази порода - може би това е първата, която изниква в съзнанието ни, когато кажем „котка с плоско лице“. Съществуват обаче и други породи мъркащи животни, които се характеризират с такова изражение, а кои са те - ще разберем след малко!

Преди това, трябва да поговорим за здравословните трудности, които срещат тези гальовни животни.

В зависимост от развъдната програма на породите, някои котки с плоско лице са напълно брахицефални, докато други само умерено. Напълно брахицефалните котки имат по-къси черепни кости - подобно на брахицефалните породи кучета като Мопс и Английски булдог. С толкова малко пространство, меките тъкани в главата им просто нямат място да работят нормално, причинявайки множество здравословни проблеми. Ето само няколко:

  • Усложнения на дишането

В резултат на техните анормални проблеми в развитието, породите котки с плоско лице са предразположени към развитие на синдром на брахицефалния дихателен път. Понякога тези приятели имат малки ноздри, което прави дишането им трудно и може да причини хъркане. Затрудненото дишане също може да попречи на способността им да играят, тъй като не могат да си поемат достатъчно въздух.

Dogsandcats.bg

Хималайска коткаСнимка: iStock

Брахицефалните котки също могат да имат хипопластична трахея, което означава, че тяхната трахея е по-малка от тази на другите котки, което прави дишането още по-голямо предизвикателство. Някои котенца също имат удължено меко небце, което се простира твърде далеч до задната част на гърлото им и частично блокира отварянето на трахеята, като допълнително ограничава въздушния поток.

  • Проблеми със зъбите

Поради променената форма на черепа им е обичайно зъбите на котките с плосък нос да не са подредени. Може да изглежда смешно или сладко, но тези криви зъби могат потенциално да причинят травма на други устни структури и да причинят болка.

Освен това котките с плоско лице могат да страдат от мандибуларна захапка, когато долната челюст стърчи повече от горната. Това често прави храненето по-трудно.

  •  Петна от сълзи

Тъй като котките с плоско лице често имат допълнителни кожни гънки, тази допълнителна влага от хрема може да доведе до дерматит. Понякога брахицефалните котки също имат проблеми със запушването на слъзния канал. Тези котенца може да се нуждаят от почистване на лицата си всеки ден или няколко пъти седмично, за да предотвратят кожни инфекции.

Въпреки всичко, с необходимите грижи - можете да се справите отлично с вашия мъркащ приятел с плоско лице, ако сте се насочили към някоя такава порода. Трябва да отбележим, че някои породи в списъка имат доста фини наченки на котки с плоско лице и да нямат нужда от почти никакви грижи за очите или зъбите. От друга страна - класическите мъркащи приятели с такъв външен вид като Персийската или Хималайската котка - изискват своите грижи. 

1. Персийска котка

Властелинът на всички котки със сплескано лице несъмнено е очарователният Персиец. С предци, произхождащи от Близкия изток и Азия, те могат да се открият в много различни цветове: бяло, кремаво, сиво и оранжево и други. Ниски до земята и набити, тези бляскави котки не са големи скачачи - вместо това те са повече от щастливи да подремват цял ​​ден на любимо уютно място.

2. Хималайска котка

Хималаецът наследява плоското си лице от персийския произход, но великолепната му козина с колорпойнт и поразителните сини очи идват от неговия сиамски родител. Игриви и любопитни, хималайците много обичат котешки играчки и гушкания. Подобно на всички котки с плоско лице в този списък, Хималайците имат специфични нужди от разресване, за да запазят елегантния си външен вид.

3. Британска дългокосместа

За дълголетен и спокоен спътник не търсете повече от  Британската дългокосместа котка. Този гальовен приятел ще се свие на кравайче до вас и за около 15 години. Важно е обаче да го мотивирате да спортува малко повече всеки ден, иначе ще се излежава по цял ден, което не е добре за здравето му.

4. Британска късокосместа

коткаСнимка: iStock

Родителската порода на дългокосместите е Британската късокосместа и е известна в цял свят, а в България е много често срещана и обичана. Това мило и привързано коте бързо става приятел с кучета, деца и други котки с подходяща социализация и запознаване.

5. Екзотична късокосместа

Тези гальовни животни са отдадени на своите хора и обичат времето насаме с тях – толкова много, че може да развият малко безпокойство от раздяла, ако останат сами твърде дълго.

6. Шотландска клепоуха

Спокойна и очарователна, Шотландската клепоуха е по-рядка порода котки с плоско лице. Въпреки че сгънатите уши (които са причинени от генетична мутация) не са гарантирани за всички котенца в котилото, буйната козина е гарантирана. Тези мъркащи животни са умни и обичат да играят игри за предпочитане - със своите стопани.

7. Манчкин

коткаСнимка: iStock

Считани за една от най-добрите малки породи котки, Манчкините са социални, енергични и сладки домашни любимци. Мутацията за къси крака на тези приятели им причинява някои трудности като катерене на високи места, или бързо препускане из стаята. Въпреки това, с редовните прегледи при ветеринар - може да следите тяхното здравословно състояние.

Няма спор, че тези гальовни животни са очарователни, но трябва да се консултирате с ветеринарен лекар за тяхното дишане и общо здравословно състояние. Ако следвате препоръките на лекаря - със сигурност ще отгледате здраво животинче, което да ви изпълни с много любов.

Вижте още:

Брахицефални породи котки: какво трябва да знаете и как да се грижите за тях

Виж още