Защо котките имат висящи кореми

котка ходи Снимка: iStock

М оже да изглежда, че колкото и слаба да е една котка, тя винаги има висящ корем. Въпреки че може да е лесно да приписвате този висящ корем на ненаситния апетит на вашия мъркащ приятел, причината е и в това, че котката има допълнителна кожа, която има съществена функция и поддържа гальовният приятел здрав.

Какво представлява висящата кожа на корема на котката

Това всъщност е допълнителната част от кожата, която лежи под корема на котката. Често тя е по цялата дължина на стомаха и е най-забележимо към задната част на вашата котка. Тази кожа се поклаща и люлее, докато котката ви се движи и става по-изразена, колкото по-тежка и по-стара става котката.

котка ходиСнимка: iStock

Поради отпуснатостта на тази кожа всички котки изглеждат малко дебели, дори когато са напълно във форма.

Dogsandcats.bg

Защо тази висяща кожа е важна за котките

Освен че е абсолютно очарователна, тази кожа е изиграла важна функция в съществуването на котките. Учените имат някои предположение за важността на тази кожа.

  • Защита

Най-чувствителната част от тялото на вашата котка е стомахът. Стомашната област осигурява лесен достъп до някои от най-чувствителните и необходими органи в тялото на вашата котка. Тази увиснала кожа осигурява малко допълнителна защита на тази чувствителна зона.

Може би се чудите защо котките се нуждаят от допълнителна защита в тази област, след като така или иначе често ходят на краката си. Всеки път, когато котките влизат в битки, те често използват задните си нокти като оръжие. Това движение може лесно да повреди и убие противниковата котка, ако задните нокти ударят жизненоважен орган.

  • Подобрено бягане

Ако някога сте гледали котки да тичат преди, знаете, че те трябва да се протегнат, за да направят най-бързата си крачка. С тази малка допълнителна кожа на корема котките могат да се изпънат малко повече, тъй като се освобождава място за разгъване. Точно това пространство подпомага способността на вашата котка да тича, независимо дали е на лов или по време на битка.

  • Съхранение на храна

В дивата природа на котките не винаги е гарантирано следващо хранене, особено през зимата. Експертите предполагат, че това място позволява на котките да ядат повече храна наведнъж, тъй като успехът на лова в дивата природа не винаги е гарантиран.

котка ходиСнимка: iStock

Кои котки имат най-ясно изразени висящи кореми?

Всички гальовни приятели имат допълнителна кожа на корема си, но няма известна причина защо при някои котки от тях коремът може да виси повече. Египетската Мау, Бенгалската котка, Пикси бобът обикновено имат сравнително големи висящи кореми. Те може също така да бъде по-лесно забелязани при породите без косми, като Сфинкса, в сравнение с дългокосместите, пухкави породи, където е доста трудно да се различи.

Как да разберем  дали котката е с наднормено тегло

Тъй като всички гальовни приятели имат този висящ корем като част от естествената си анатомия, може да е трудно да се прецени дали котката е с наднормено тегло или не. За щастие има начини да направите това разграничение.

Като за начало е важно да знаете какво означава понятието наднормено тегло. Една котка се счита за такава с наднормено тегло, когато телесното ѝ тегло е с 10% повече от идеалното. Котките с наднормено тегло са изправени пред няколко проблема, които котка с нормално тегло не би имала. За тях е по-трудно да се поддържат, те са по-малко подвижни, по-податливи на наранявания и е по-вероятно да развият инсулинова резистентност. Оставена без контрол, котка с наднормено тегло може да се окаже затлъстяла.

Затлъстяването е сериозен проблем за много котки. Важно е да следите внимателно теглото на вашата котка, за да сте сигурни, че домашният любимец е възможно най-здрав.

За съжаление много хора бъркат увисналата кожа на корема с наднорменото тегло на котката. Без значение колко тегло губи вашата котка, за тях е почти невъзможно да загубят тази кожа, тъй като тя е нормална част от тяхната анатомия. Затова е важно да разгледате други признаци на котка с наднормено тегло. Ето два бързи трика за определяне дали вашата котка е с наднормено тегло:

котка ходиСнимка: iStock

  • Следете теглото у дома

Един от най-добрите начини да следите теглото на вашия домашен любимец у дома е като го претегляте. Една котка може да не стъпи лесно на кантар, така че най-лесният начин да направите това е като първо се претеглите, след това вземете котката си и се претеглете отново, докато я държите. Изваждането на вашето тегло от общото тегло на вас и вашата котка ще ви даде теглото на вашата котка.

Нормалният диапазон на теглото на котките зависи от тяхната порода, възраст, кастрация и пол. Можете да сравните теглото на вашата котка със стандарт за породата, за да видите дали е с наднормено тегло или не.

  • Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар

По-лесен начин да проверите дали гальовният спътник е с наднормено тегло е да го прегледа вашият ветеринарен лекар. Той ще може да вземе предвид неговата медицинска история, начин на живот, хранене, заедно с факторите, изброени по-горе, за да ви даде индикация дали вашата котка е с наднормено тегло или не. Освен това вашият ветеринарен лекар може да ви научи и на други трикове, които може да използвате у дома, за да определите дали котката ви натрупва допълнително тегло.

Въпреки че днес повечето мъркащи приятели водят уютен начин на живот, същото не винаги е било вярно за техния вид. За да извлекат максимума от храната сред ожесточена конкуренция и да бъдат защитени по време на физическа конфронтация, котките са еволюирали до кожа на корема, която виси.

котка ходиСнимка: iStock

В резултат на това дори и домашните котки с подходящо тегло имат този леко висящ корем. Той не винаги означава, че котката ви е дебела. Това просто означава, че вашата котка е защитена чрез същата кожа, използвана за защита на нейните диви предци.

Вижте още:

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

Как да определя визуално теглото на котката ми

Как да помогна на котката ми да отслабне

Виж още