Защо котките нападат

агресия котки Снимка: iStock

А ко котката ви е ухапала или надраскала вас, или може би някой ваш приятел, първата ви цел е да разберете защо се е случило това нападение. Котешката агресия е проблем, с който трябва да се справят много собственици на мяукащи животни. Разбирането на причината за атаките е първата стъпка към решаването на проблема.

Някои възможни причини, поради които гальовните животни могат да нападнат човек или друго животно са:

  • Чувство на заплаха
  • Болка
  • Груба игра

В настоящата статия ще разгледаме задълбочено „мотивацията“ на котките да хапят, драскат или атакуват – и какво трябва да направите, за да спрете това нежелано поведение.

Защо котките нападат хората

агресия коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Когато котка ухапе или надраска човек, важно е да се прави разлика между атака срещу собственика на котката, член на семейството или напълно непознат.

Атаката срещу любящ и доверен собственик или член на семейството е по-вероятно да бъде причинена от болка, пренасочена агресия или по-груба игра. Ако сте били ухапани от собствената си котка, за която знаете, че като цяло не е агресивна, много е възможно да сте докоснали болно място, за което не сте знаели. В такава ситуация - заведете мъркащия спътник на ветеринар, за да го прегледа и да установи причината за това неразположение.

По-притеснително е обаче нападението срещу напълно непознат, например ваш приятел, който ви е дошъл на гости. Котките, които се страхуват от непознати, обикновено са склонни да стоят настрана и да се крият, отколкото да атакуват. При осиновените котки от приют, които са имали травмиращо минало - може би това поведение не е чак толкова изненадващо, затова в такава ситуация трябва да внимавате, когато ваши приятели идват в дома ви.

Причините за нападението могат да варират. В много случаи котките могат да реагират агресивно към малко дете, защото в миналото друго се е държало лошо с тях. В други ситуации пък, мъркащият приятел може да има проблем с пола на човека, тъй като помнят кой ги е тормозил преди. Тези ситуации не са често срещани, но все пак си струва да ги споменем.

Защо котките нападат други котки или домашни любимци

агресия коткиСнимка: iStock

Другата възможна жертва на атака на котка често е друга местна котка или друг домашен любимец, например куче.

Атаките на по-малки домашни любимци като зайци, хамстери, птици или домашни влечуги са особено проблематични, тъй като могат да бъдат приписани на ловните инстинкти на котката. Ако котката ви се опита да атакува малък домашен любимец, уверете се, че го държите настрана.

Ако сте осиновили второ животинче - друго коте или куче - трябва много плавно да ги представите едно на друго. В никакъв случай не бива да водите новото животно веднага при това, което от години живее във вашия дом. Тези животинчета трябва първоначално да живеят няколко дни в отделни стаи, за да свикнат с миризмите си.

След това трябва да ги запознаете плавно, дори за няколко минути на ден, ако видите, че едното подхожда агресивно към другото. Като цяло, това е нормално поведение, когато запознавате две животни. Със сигурност ще им трябва време да свикнат едно с друго, а в последствие - дори да се заобичат.

Ако котката ви започне да атакува друга котка или куче, които познават от години, причината е по-малко вероятно да е териториална агресия.

Мотивите зад котешките атаки

агресия коткиСнимка: iStock

Да разгледаме най-честите причини за атаки и как да подходим:

  • Атаки, предизвикани от страх

Това е може би най-честата причина, поради които мяукащите животни нападат. Когато котката се почувства застрашена - тя ще се нахвърли.

  • Пренасочена агресия

Пренасочената агресия всъщност е вид агресия, предизвикана от страх, с една съществена разлика - котката, която изпитва страх се нахвърля върху някой, който е различен от заплахата. Ако например, мяукащият приятел се страхува от вашия нов гост в дома, вместо да се впусне към него - тя ухапва вас.

Като цяло, в подобна ситуация, мяукащите животни са способни да се нахвърлят върху всичко, което е подало ръка към тях и се е опитало да ги успокои.

  • Териториална агресия

Котките са териториални. Някои повече от други. Като цяло няма значение дали заплахата е реална, мъркащият приятел ще се чувства застрашен и ще поиска да брани територията си. Затова както споменахме по-горе - срещайте домашните си животни бавно и с търпение, а не изведнъж.

Мъркащите животни са склонни да проявяват агресия и да нападат по различни причини. Дали те са поведенчески (поради страх) или физически (поради болка) - със сигурност ще трябва да помислите от къде идва проблемът и да се опитате да тренирате котката си да не го прави. Ако мъркащият приятел не е бил социализиран като малък - шансът да бъде агресивен или плашлив е голям. Все пак, процесът е обратим, ако вложите време и усилия да го обучите, да общува, а агресията да бъде насочена към играчки.

Вижте още:

Агресията при котките

Опасно ли е за мен, ако котката ми ме ухапе

Котката ми се плаши от непознати

Виж още