Защо котките обичат да се крият в малки и тъмни пространства

котка се крие Снимка: iStock

Н е е тайна, че когато нещата в къщата станат прекалено шумни, котките търсят най-тихото и уединено място, за да избягат от хаоса. Но защо вашата котка се крие в най-отдалечения ъгъл на гардероба на вашата спалня? Защо котките обичат да се крият като цяло? Всичко това е част от инстинктивното поведение на вашия котешки приятел.

Защо котките се крият?

Въпреки че са опитомени, предците на вашата котка са търсили уединени места, за да родят своите котенца или да потърсят подслон от хищници. Това вероятно е причината вашата котка да се чувства доста привлечена към невзрачната картонена кутия, останала от последната ви онлайн покупка. Може да има моменти, когато вашето мъркащо приятелче се крие, защото е стресирано. Обикновено обаче котките просто си почиват в пространство, в което се чувстват сигурно. Ето някои от най-често срещаните места, в които може да намерите котката си са де скрие:

котка се криеСнимка: iStock

  • В кутия

Най-често срещаният начин за бягство е вашата обикновена картонена кутия - било то кутия за обувки или нещо друго. Кутиите осигуряват успокояващо пространство за вашия котешки приятел. За много котки колкото по-малки са кутиите - толкова по-добре. В допълнение към топлината, която създава картонената изолация, четирите стени на кутията дават на котките сигурността и комфорта, за които жадуват. Освен това те могат да шпионират вас - и всеки друг, който нахлуе в тяхната територия - като надничат отстрани. Стратегическото поставяне на кутии с различни размери из къщата също ще увеличи времето за игра на вашия котешки приятел. Кутиите също осигуряват място, където вашата котка може да драска свободно, без да наранява нищо ценно.

Dogsandcats.bg
  • Под леглото (или под завивките и възглавниците)

Нека си признаем: котките обичат пухкавия уют на вашето легло също толкова, колкото и вие! Скриването под леглото обаче се чувства особено сигурно. Ако сте домакин на парти в къщата си и не виждате котката си наоколо, може да я намерите подлеглото, защото е тъмно, тихо и твърде малко, за да побере човек. С други думи, то е идеално, когато вашето коте се чувства срамежливо и предпочита да не взаимодейства с гостите на къщата ви.

котка се криеСнимка: iStock

  • В коша за пране

Любовта на вашата котка да мързелува в леглото ви може да се прехвърли в любовта към кошниците за пране, за предпочитане пълни с току-що извадени от пералнята дрехи. Прясно изсушеното пране се харесва на котенцата, търсещи топлина. Въпреки че може да не обичате да имате котешки косми по цялото си облекло, ако откриете, че котката ви се крие в кошницата ви за пране, можете ли наистина да я вините? В крайна сметка не е много по-различно от това, когато се сгушите с топло одеяло. Котките също обичат да се отпуснат в кошници, пълни с мръсно пране, тъй като мирише на вас - техния любим човек.

  • В килера

Какво не харесвате в тъмен килер? Котките обичат това пространство, защото има здрави, сигурни стени и изобилие от мека материя за гушкане. Дрехите също миришат на вас и вашата миризма може да бъде чудесно средство за успокояване, ако котката ви е уплашена. Друго предимство на килера е, че затвореното пространство блокира голяма част от звука, излъчван от останалата част от дома, така че вашето коте може да се наспи добре. Това е друго популярно място за скриване на котки, ако сте домакин на парти или ако знаят, че е време за подрязване на ноктите или време за баня. Просто се уверете, че сте се подготвили. Да видите две очи, които надничат от тъмното, докато отивате да се преобуете, може доста да ви стресне.

  • В мивката

котка се криеСнимка: iStock

Може да се изненадате първия път, когато хванете котката си да се излежава в мивката в банята, но това всъщност е често предпочитано място. Като за начало, средната мивка за баня е точно с правилния размер, за да побере вашия космат приятел, подобно на картонена кутия. Освен това котките намират прохладата на мивката за удобна. Близостта на течаща вода за пиене е бонус (много котки обичат да пият течаща вода, а някои дори могат да отворят кранове!).

Един ден може да дръпнете завесата за баня и да видите котката си да седи във ваната. Въпреки че е много по-голяма структура, ваната също така осигурява хладно и сигурно скривалище. Имайте предвид обаче, че това може да е сигнал за здравословен проблем, тъй като някои котки, страдащи от възпаление на пикочните пътища, може да потърсят хладната вана, за да уринират. Уведомете вашия ветеринарен лекар за всяка промяна в нормалното поведение на вашата котка.

котка се криеСнимка: iStock

Следващият път, когато тръгнете да разглобявате тези празни картонени кутии, да прибирате прането си или да подреждате гардероба си, помислете отново. Осигуряването на вашата котка с набор от места за скривалище около къщата ще ѝ помогне да остане защитена и спокойна.

Виж още