Защо котките обичат да спят върху топли неща

котка спи на топло Снимка: iStock

П рез студените месеци често можем да открием гальовния приятел седнал върху клавиатурата на лаптопа ни, модема, топлите плочки на пода, където минават тръбите за парното, последния слънчев лъч светлина, който едвам влиза през прозореца, мястото, което току-що сме освободили... списъкът може да е безкраен. Защо мяукащите приятели си търсят най-топлото място, на което да се свият на топка и да си поспят сладко-сладко?

Каква е нормалната телесна температура на котка?

котка спи на топлоСнимка: iStock

Диапазонът на нормалната телесна температура на котките около 38-39 градуса, което е малко по-високо от нашата нормална телесна температура. С по-високата естествена телесна температура идва и по-висока толерантност към топлина, поради което мяукащият домашен любимец може да подремне, напълно доволен, на вашия радиатор, когато сте задали температурата да бъде по-висока.

Котките търсят ли топли места повече от кучетата?

Въпреки че много кучета обичат хубавите слънчеви бани, котките търсят топли места повече от своите кучешки братовчеди. Подобно на котките, кучетата имат по-висока естествена телесна температура от хората, така че те са склонни да предпочитат по-горещи температури, отколкото ние. Кучетата обаче не са толкова добри в поддържането на прохлада и регулирането на собствената си телесна температура, колкото котките, което вероятно е причината да са по-малко склонни да търсят импровизирани нагревателни места, на които да дремят.

Dogsandcats.bg

Козината на котката поддържа ли ги достатъчно топли?

Може да предположите, че меката, пищна козина на вашата котка функционира най-вече като вградена отоплителна система, но това не е напълно вярно. Въпреки че козината на котката им помага да се стоплят през зимата, тя също така им помага да се охлаждат по време на екстремни горещини. Пухкавостта на козината създава малко въздушно мехурче около котката, което предпазва кожата ѝ от елементите, независимо дали са горещи или студени.

котка спи на топлоСнимка: iStock

Трябва ли да се притесняваме, че котката спи на топли неща?

Докато козината на котките е изолираща, това може да им действа против тях, когато използват нашите нагревателни устройства. Те могат да се гушкат в нещо топло, без да осъзнават, че става по-топло, и козината им ще им попречи да забележат, докато не стане доста горещо. Затова е добре да следим местата, на които мъркащия приятел заспива. Твърде горещото парно може изведнъж да стане опасно за котката. Макар че повечето мъркащи животни могат да преценят добре кога трябва да стоят далеч от горещи предмети (например котлоните на печката), все пак е добре да ги наблюдаваме, за да не се изгорят.

Колкото и смешни да са местата, които мъркащите приятели избират за сън, трябва да знаете, че тези приятели обичат топлината. Ако не искате котката ви често да избира сън върху вашия лаптоп, помислете за това да ѝ осигурите легло, картонена кутия или възглавници, на които може да подремне на достатъчно добра температура, според „котешките“ стандарти.

котка спи на топлоСнимка: iStock

 

Виж още