Защо котките предпочитат един човек пред друг?

котка и собственик Снимка: iStock

К отките създават силни и сложни връзки със своите стопани. Те често проявяват симпатии към един човек вместо към друг, определяйки така наречения „любим човек“.

Котките искат да бъдат разбрани и техните вербални знаци и език на тялото да бъдат уважавани. Това означава избягване на прекомерно галене (когато котката иска да бъде оставена на спокойствие), предлагане на храна или игра при нейните условия и предоставяне на пространство, когато тя пожелае. Котките също помнят всичко важно от миналото си, така че положителните спомени играят роля при избора на любим човек.

Ако сте „официалният“ собственик на вашия мъркащ приятел, това не винаги ще ви гарантира, че вие сте най-обичания от нея човек. Знаем, че е трудно да си го помислите и това може да разбие сърцето ви, но котките са своенравни същества и не е изключено да харесат повече вашата половинка, която се е появила по-късно в живота на мъркащия спътник. Защо е това - предстои да разберем в настоящата статия!

Защо котките харесват някои хора повече от други?

котка и собственикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Проявите на привързаност от страна на котките понякога могат да изглеждат произволни. Някои котки изглеждат до голяма степен безразлични към собствениците, които ги хранят и играят с тях, но изглежда обожават непознати. Други гальовни приятели проявят вродена предпазливост към всички хора, с едно или две изключения.

Въпреки това котките не са студени и безразлични към хората. Всеки, който отговаря на тези критерии, е по-вероятно да получи котешка обич.

  • Хранене

Инстинктите за оцеляване управляват котките и малко неща са по-важни за оцеляването от храната. Това е спечелило на котките несправедлива и неточна репутация на животни, които проявяват привързаност към всеки, който ги храни.

Котките помнят източниците на храна. Това включва всеки човек, който носи торба с лакомства със себе си. Ако предложите вкусно лакомство и храните често котката - тя ще ви помни с положително.

  • Комуникация

Тъй като котките не могат да говорят, те общуват предимно чрез езика на тялото и звуци. Всеки човек, който може да разбере и да отговори на тези знаци, независимо дали котката мяука, мърка или се гали, ще спечели сърцето на мъркащия приятел.

Това означава да знаете кога котката иска внимание и кога иска да бъде оставена сама. Това означава да реагирате бързо, ако котките искат да бъдат нахранени или да играят. Това означава да предложите увереност, ако котката е нервна или тревожна.

  • Аромат

котка и собственикСнимка: iStock

Котките могат да проявяват привидно произволно отвращение към определени хора, като съскат при вида им и ги избягват. Уви, това може да се дължи на обстоятелства извън човешкия контрол. Свежда се до котешка памет за минали събития.

Котките помнят неща, които са важни за тях. Споменахме как една котка би запомнила човек, който я храни. Същото важи и за травмата. Котките понякога прощават лошото отношение, но е малко вероятно някога да го забравят.

Това не означава, че всеки, когото котката не харесва, се е отнасял зле с нея в миналото. Въпросният индивид обаче може да напомня на котката за някой, който го е направил. Това може да се дължи на външен вид, като облекло или окосмяване по лицето, или аромати, като одеколон или парфюм.

Разбира се, обратното също е вярно. Ако котка бъде осиновена след загубата на предишен собственик, тя ще се утеши от напомнянето за предишен предпочитан човек. Този аспект на привързаността към котката обаче може да се почувства извън ръцете ви в много случаи.

Всички котки имат ли любим човек?

котка и собственикСнимка: iStock

Почти всички котки ще имат един любим човек. В едно семейство котката обикновено „принадлежи“ на един конкретен човек.

Това не означава, че котките се грижат само за един човек. Мяукащите приятели могат да проявяват известна степен на привързаност към всички членове на домакинството или семейството, приятелите и посетителите. Котката просто ще гравитира към един човек повече от другите.

Как да разберете дали сте любимият човек на коткат?

Всички собственици на котки със сигурност биха искали да мислят, че тяхната котка ги обича повече от всички останали хора. Въпреки че котките не винаги са изразителни или пълни с привързаността си, има няколко издайнически признаци, които показват, че е възможно вие да сте любимия човек на гальовния спътник:

  • Котката ви следва навсякъде
  • Котката спи при вас
  • Котката се гали във вас
  • Винаги ви посреща, когато се прибирате
  • Винаги идва при вас, когато сте болни, изморени или тъжни
  • Когато котката се уплаши - тя търси утеха при вас

Котките са живи същества с индивидуални интереси, желания и чувства. Не можете да принудите котката да ви избере за любим човек, дори и вие да сте този, който се грижи най-много за нея. Въпреки всичко, може да сте сигурни, че гальовните животни ви обичат и държат на вас.

Виж още