Защо котките са представяни като зли

черна котка Снимка: iStock

К учетата са най-добрият приятел на човека, но котките в миналото котките често са смятани за помощници на злодеи и алтернативна форма на зли магьосници. Тъй като всеки собственик на котка ще потвърди, че те са най-милите и интересни домашни любимци, е нормално да се зачудим - защо котките винаги са лошите?

Можем да обобщим в три теории защо котките често се представят като зли:

  • Котките имат две уникални анатомични части на очите си, които им придават зъл вид. Те включват tapetum lucidum, което кара очите им да изглеждат блестящи в тъмното и техните вертикално оформени зеници.
  • Поведението им не е толкова енергично и нежно, колкото при кучетата, което може да изглежда неискрено и подло.
  • Много култури исторически са гледали на котките като на лоша поличба, което води до стереотипи.

Холивуд е отчасти виновен, тъй като много злодеи във филми и телевизионни сериали имат котки. Разбира се, това не означава, че опитомените котки са по своята същност зли. Тази представа е смесица от недоразумения, суеверия и изграждане на грешни представи, което е създало възприемането на котките като по-зловещия домашен любимец.

Котките имат поведение, което силно контрастира с това на кучетата

черна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако сте по-скоро любители на кучетата и рядко общувате с гальовни животни, не познавате добре техните реакции и начин на действие, затова може да ги възприемете като злонамерени.

В края на краищата тяхното поведение и маниери могат да бъдат толкова рязко контрастиращи един срещу друг. Кучетата често са привързани, изглеждат винаги готови да помогнат и подкребят хората и изграждат много силни връзки със собствениците си.

Котките са по-независими в сравнение с техните кучешки събратя. Това съответства на по-ниска енергия и те могат да бъдат свръхстимулирани с твърде много внимание.

Например, една котка може напълно да се наслаждава на дълго галене от своя собственик, но в един момент да се насити и да реагира рязко с драскане или хапане, за да ви уведоми, че сте прекалили с галенето.

Разбира се, личността на всяко животно е уникална и не можем да говорим общо за всички котки на света, но не можем да отречем, че реакциите на гальовните животни могат да бъдат объркващи.

Негативната история на котките

Освен това котките в различни култури исторически са били разглеждани като лоша поличба. Най-ранният пример датира от Средновековието в Европа, когато домашните котки са били свързвани с магьосничество и поличби за смърт.

Тези вярвания са някои от многото произходи на емблематичния домашен любимец на вещица, който е котка. Поради тези исторически асоциации, може би несъзнателно сме поддържали това мнение за котките като за лошите.

Холивуд представя котките в лоша светлина в голяма част от филмите

черна коткаСнимка: iStock

Тъй като котките винаги са създадени да бъдат лошите в различни форми на медии, може да изглежда, че Холивуд мрази котките.

Както споменахме, това може да е свързано с това, че мъркащите приятели изглеждат подходящи да „играят зли роли“. Това е така, защото те са по-самостоятелни, често отдалечени от хората и винаги наблюдаващи какво се случва наоколо.

В допълнение, много котки са по-лесни за държане неподвижни на снимачната площадка. Котките са склонни да седят в скута на стопаните си (макар и не всички), което ги прави за отлични „спътници“ на лошите герои във филмите.

В крайна сметка можем да приемаме с чувство за хумор тази представа на мъркащите животни, тъй като отлично знаем колко мили и обичащи стопаните си са. Вярно е, че поведението им може да бъде трудно за разшифроване, но това е нещото, което ги прави мистични и интересни. С котка никога не е скучно!

Виж още