Защо котките се държат странно, когато чешете основата на опашката им

галене на котка Снимка: iStock

Н е е необичайно котките да се държат странно, когато почешете основата на опашката и да я вдигат нагоре. Докато точната причина за това поведение е неизвестна, има няколко теории, които биха могли да го обяснят.

1. Котката се чувства застрашена

Една теория е, че отговорът на опашката нагоре е защитна реакция. Когато котката се почувства застрашена, нейният естествен инстинкт е да се защити. Като извиват гърба си и повдигат опашката си, те се карат да изглеждат по-големи и по-плашещи за всичко, което ги кара да се чувстват застрашени.

галене на коткаСнимка: iStock

2. Котката ви показва, че ви обича

Друга теория е, че реакцията с вдигната опашка е знак за обич. Когато почешете или погалите котка точно на правилното място, това може да бъде невероятно удоволствие за тях. Подобно на хората, котките се радват да бъдат докосвани по начин, който се чувства добре, а основата на опашката е особено чувствително място за много гальовни животни. В резултат на това, когато ги почешете там, те може да отговорят, като вдигнат опашката си, за да покажат удоволствието си.

Dogsandcats.bg

3. Котката ви комуникира с вас

галене на коткаСнимка: iStock

Друга възможност е вашата котка да се опитва да ви каже нещо. Мъркащите животни общуват чрез езика на тялото и почесването на основата на опашката им може да е начин да ви кажат, че се чувстват неудобно или изпитват болка. Ако забележите, че котката ви прави това заедно с други признаци на дистрес, като например силно мяукане или криене, най-добре е да я заведете на ветеринар, за да изключи всякакви медицински причини за поведението им.

4. Котката показва щастие

Някои котки просто се наслаждават на усещането, че са почесани на това място. Гальовните животни имат много нервни окончания в опашките си и затова докосването на тази област може да им се отрази добре. Ако им е приятно, може да започнат да мъркат или да се навеждат в ръката ви, за да сигнализират, че им харесва. Това е като добър масаж!

5. Котката е разгонена

галене на коткаСнимка: iStock

Ако женската ви котка се държи странно, когато почешете основата на опашката ѝ, това може да е, защото е разгонена. Разгонените котки често се държат различно от обикновено и могат да станат по-привързани или дори агресивни. Ако смятате, че гальовният ви спътник е разгонен, най-добре е да го заведете на ветеринар, за да потвърдите и да получите насоки как да продължите. Те вероятно ще ви препоръчат да стерилизирате котката си, за да предотвратите нежелана бременност иил агресивно поведение, ако имате мъжка котка.

6. Котката ви е свръхстимулирана

Почесването на основата на опашката на вашата котка също може да доведе до свръхстимулация. Котките са много чувствителни същества и твърде много стимулация в една област може да ги накара да се чувстват неудобно. Ако забележите, че котката ви се вълнува или започне да ви удря, когато я почешете по кръста, най-добре е да спрете и да ѝ дадете почивка.

7. Котката ви маркира като собствена територия

Когато котките търкат телата си във вас, те оставят миризмата си върху вас. Това е начин да ви обявят за свои и да уведомят другите котки да стоят настрана. Ако вашата котка прави това често, това е добър знак, че те смятат за част от тяхното семейство!

8. Котката ви се разтяга

Гальовните приятели често се протягат след добра дрямка и това може да е причината вашата котка да се държи странно, когато почешете основата на опашката им, след като току-що са се събудили. Когато се събудят от дрямка, мускулите им вероятно ще бъдат схванати и болезнени. Като се разтягат, те разхлабват мускулите си и се отърват от всякакви неудобства.

галене на коткаСнимка: iStock

Всички котки имат свои собствени характери, така че е трудно да се определи една точна причина за тяхното поведение. Все пак, ако котката ви се държи особено, когато я галите на определени места, е възможно да има различни обяснение за поведението ѝ.

Може да е, защото са раздразнени, опитват се да ви кажат нещо или просто се наслаждават на усещането. Така че, ако котката ви започне да се държи странно, когато почешете основата на опашката, не се тревожете. Вероятно не е нищо сериозно. Просто обърнете внимание на езика на тялото им и вижте дали можете да разберете какво се опитва да ви каже. Ако котката ви изглежда наранена или стресирана, накарайте ветеринар да я прегледа.

Виж още