Защо котките се мият веднага след като се нахранят

котка се мие Снимка: iStock

П очистването на козината отнема много голяма част от деня на мяукащите приятели. Ако ги наблюдавате, ще забележите, че те правят това почти постоянно - след игра, сън, ядене, след като ги докоснете, но и в много други безброй ситуации от деня.

Миенето на козината е много първичен инстинкт за мяукащите животни. Това е едно от първите поведения, които те научават от майките си. Можем лесно да предположим, че те се почистват след хранене, защото това е свързано с техния естествен инстинкт. Дивите котки например, трябва да се отърват час по-скоро от миризмата на храна след ядене, за да избегнат привличането на по-големи хищници. Макар че почистването на козината може да е свързано до голяма степен с инстинкта за оцеляване, все пак това е и много важен момент от хигиената на мяукащия приятел.

Котките и почистването на козината

Котките са напълно „оборудвани“ да се грижат или почистват сами.

Езиците им имат малки шипове, които им позволяват лесно да отстраняват остатъци, мръсотия или излишната козина от тялото си, а лапите им действат като кърпи или гребени.

Dogsandcats.bg

Със сигурност често ще виждате вашата котка да облизва лапите си и да ги използва за търкане на лицето и ушите си.

Грижата за козината е много важен момент от котешкото поведение и е важно не само заради чистотата, но и защото така мяукащият приятел поддържа кожата си здрава; има успокояващ ефект; ако у дома имате две котки, които се мият една друга - това сигнализира за приятелство между тях; котка, която се грижи достатъчно за козината си, но без да прекалява - показва, че е здрава.

Защо котките облизват устата си след хранене

котка се миеСнимка: iStock

Забелязвали ли сте някога вашата котка бързо и продължително да облизва устните си веднага след хранене? Със сигурност собствениците на тези животни ще се съгласим, че мяукащите приятели изглеждат много сладки докато го правят! Всъщност някои котки облизват устата си още преди да започнат да ядат, в очакване на храната им да бъде сервирана.

Това действие е съвсем нормална част от рутината за грижа за козината. Като се замислим е съвсем нормално мяукащият приятел да почиства зоната около устата преди и след хранене, тъй като там най-много има нужда. По същия начин, по който ние мием ръцете си преди хранене и устата си - след.

Защо котките облизват лапите си след хранене

След като областта на главата е добре почистена, много котки отделят време да почистят добре лапите си, като често можете да забележите как ги дъвчат и „разперват“, за да проникнат до по-труднодостъпните места между техните пръсти.

Почистването на лапите е необходимо, за да може котката да се увери, че всички аромати или остатъци от храна са премахнати. В допълнение - гальовните животни често почистват и козината на гърдите си след хранене, тъй като тя също може да се е изцапала, докато си похапват.

Котките прекарват около половината от времето си в будно състояние в грижа за козината. Макар че се справят отлично с разресването и чистотата, все пак е добре и ние да им помагаме допълнително, като ги четкаме по няколко пъти в седмицата. Това помага за премахване на мъртвата козина и намалява рисковете от повръщане на космени топки, което е типично за дългокосместите.

Вижте още:

Защо котките се мият

Как да се справим с космените топки при котките

6 възможни причини, поради които котките губят козината си

Виж още