Защо котките се търкалят по гръб след чифтосване

кота по гръб Снимка: iStock

К отките са тактилни същества, които обичат да бъдат галени (в повечето случаи) и да търкат мустаците си и да „блъскат“ главите си в предмети, хора и други животни. Когато женска котка, известна още като кралица, се разгони, обикновено през пролетните и летните месеци, тя става още по-настойчиво търси физически контакт и упорито се търка в предмети и се търкаля по пода. Ако бъде погалена, тя ще повдигне задните си крака и ще сниши предната част на тялото си, след което ше „тупне“ на земята и ще се търка докато я галите.

Ако сте имали възможност да наблюдавате котешко поведение след чифтосване - ще забележите, че гальовните животни се търкат в пода няколко минути след това, като се предполага, че това е реакция свързана с овулацията.

Котките се готвят за чифтосване

кота по гръбСнимка: iStock

За разлика от кралицата, мъжката котка няма топлинен цикъл и може да се чифтосва по всяко време. Успешното такова зависи от готовността на женската, така че котаракът ще отиде навсякъде, където получава сигнали от разгонена кралица. Той често ще направи всичко необходимо, за да получи достъп до женска, която е готова за чифтосване.

Dogsandcats.bg

Кралицата издава специален виещ звук, който издава само когато си търси партньор. Тя също произвежда хормони и феромони, които присъстват в урината ѝ, което привлича котките към нея. Въпреки че показва, че е готова да се чифтосва, котенцето ще се приближи предпазливо и ще я последва наоколо, като се пази извън обсега на лапите, докато не заеме клекнала позиция с повдигната задна част. Тази позиция е необходима за успех.

В този момент той ще я хване за челото и ще я възседне. Той прави това, за да я задържи в позиция и да ѝ попречи да го ухапе по време на половия акт за няколко секунди.

Овулация при котките

кота по гръбСнимка: iStock

Докато мъжкият еякулира, женската обикновено издава един или повече силни писъци. Това е моментът, в който мъжкият котарак предичвиква овулацията при котките. Този момент може да е болезнен, но иначе не би могла да настъпи бременност. Яйцата не се освобождават от яйчниците, докато мъжкият не еякулира, така че първото чифтосване често няма да доведе до котенца.

Женските котки обикновено трябва да се чифтосват три до четири пъти за период от 24 часа, за да постигнат успешна бременност, и котките, които живеят навън често ще се чифтосват с повече от един мъжки.

Това увеличава шансовете за бременност и може да доведе до котенца от едно котило с различни бащи. Разгонващият цикъл на женската ще приключи в рамките на ден или два след предизвикване на овулация.

Поведение на женски котки след чифтосване

Веднага след чифтосването кралицата яростно ще се търкаля на пода. Тя ще промени позициите си и ще оближе гениталната си област и гърба си, където мъжката котка я докосна. Тя ще бъде доста обезумяла и ще преминава от едно действие към друго за няколко минути.

След задействането на овулацията нейните хормони се променят значително и вероятно са причина за необичайното ѝ поведение след чифтосване. Тя може също така да се опитва да изчисти миризмата на котката от себе си, преди да приеме друго чифтосване.

Поведението на мъжките котки след чифтосване

кота по гръбСнимка: iStock

След чифтосване, котараците обикновено е нетърпеливо да се отдалечават от женската, за да избегнат одраскване и удар. Женската дава да се разбере, че иска мъжкият котарак да се държи далеч от нея. Той често напуска полезрението ѝ, но остава наблизо, чакайки тя отново женската да го „повика“. След като тя е готова, той ще се върне да се чифтосва отново. Ако чифтосването доведе до котенца, той няма да участва в отглеждането им.

Вижте още:

Как протича половият цикъл при женските котки

Как да успокоим котка, която е разгонена

Полов акт при котките

Виж още