Защо котките си играят с храната преди да я изядат

котка си играе с храна Снимка: iStock

Ч удили ли сте се защо пакостливият ви котешки приятел обича да си поиграе малко с някоя и друга гранула на пода преди да си я хапне? Мократа храна също не прави изключение, особено ако е по-лепкава, като пастет.

Може би ще се изненадате, но зад това котешко действие има няколко възможни причини. Разбира се, ако котката ви е игрива и обича да се закача за всеки висящ конец, дреха, дори гънка на възглавницата – най-вероятно тя ще иска да си поиграе и с храната си. Въпреки това има и други причини за това любопитно действие, които се коренят в дивата природа на тези приятели.

Котките са хищници

Макар и понякога да си мислим, че мяукащите животни са зли и таят злоба спрямо хора или други животни, всъщност поведението им изобщо не се свързва с това, че са „лоши“. Котките имат малко необуздан и див характер и са прекрасни ловци. В дивата природа тези животни убиват доста други – птици, плъхове или други малки животни, за да се нахравят.

Те прекарват много часове от деня в лов и дебнене за плячка. Когато успеят да хванат такава, те обикновено не убиват другото животно веднага от съображения за сигурност. Птиците например, когато са все още само ранени могат да ги наранят с човките си. Гризачите могат да ги нахапят. Затова котките са развили инстинкт да „изморяват“ плячката си, като си „играят с нея“. Могат да я ударят с една лапа, да се отдръпнат, след това да блъснат или скочат върху почти умиращото животно. Когато то вече е слабо и беззащитно – котките нанасят последния фатален удар.

Dogsandcats.bg

Вече можете да предположите, че този инстникт все още е жив. Вярно, че у дома мъркащият приятел получава храната си в купа, но тъй като във вените му тече хищническа кръв – той може да реши да си поиграе малко с храната преди да я хапне.

Скука

Ако работите и котешкият ви другар прекарва целия ден сам, той най-вероятно спи и се наслаждава на поредната дрямка в жилището ви. Няма съмнение, че дори и най-големите мързеланковци жадуват за игра и забавление, дори и това да не продължи твърде дълго.

котка си играе с хранаСнимка: Pixabay

В тази ситуация котката ви може би просто иска да си поиграе и избира да го прави с храната си.

Неудобни купи

Мъркащите приятели предпочитат да се хранят от плитки и големи купи. Ако сте избрали такива с неподходящ размер – малки и дълбоки, котката ви най-вероятно ще изважда храната си и ще я изяжда от пода. Междувременно докато гальовният приятел се мъчи да извади поредната хапка с лапата си – може да му стане забавно и да се заиграе.

Дълбоките купи не са за предпочитане не само заради каприз на котката ви, а и защото могат да наранят мустаците ѝ, тъй като те ще се опират постоянно по страните на съда.

Гальовните животни имат изключително чувствителни мустаци, снабдени с нервни окончания, които имат различни функции. Затова е важно те в никакъв случай да не се прегъват или пречупват.

Факт е, че мъркащите приятели имат много особености, но ако се замислим повечето от тях си имат причини и те са свързани с тяхната дива природа и инстинкти. Колкото повече знаем за тях и ги разбираме – толкова по-лесно ще можем да намираме решения в различните на пръв поглед нелепи ситуации. В случай, че котката ви цапа пода или се притеснявате, че не е хигиенично да се храни от там – можете да купите постелка от зоомагазините, която да поставите под купите за храна и вода.

Вижте още:

Какво представляват „уморените” котешки мустаци

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Виж още