Защо котките съскат и ръмжат на непознати?

котка съска Снимка: iStock

С ъскането и ръмженето са начините, по които котките съобщават как се чувстват. Да чуете котката си да съска и ръмжи може да бъде шокиращо и дори малко неудобно, ако го прави, когато имате гости. Мъркащите животни съскат и ръмжат на непознати, защото са уплашени и не се чувстват сигурни около хора, които не познават.

Звуците, които вашата котка свързва с непознати, които посещават къщата ви, може да я изплашат, като силно звънене на звънец, удар по вратата или отваряне и затваряне на врати. Когато добавите и странен човек, когото тя не познава, не е чудно, че котката ви ръмжи и съска, когато някой непознат се появи.

Как да спрем котката да съска и ръмжи на хора, които идват в дома ни

котка съскаСнимка: iStock

Съскането и ръмженето са основни форми на котешка комуникация и тези поведения са предназначени да плашат.

Dogsandcats.bg

Въпреки че не е лесно да спрете гальовния си спътник да съска и ръмжи на непознати, които се появяват на вратата ви, може да помогнете на вашето коте да се чувства по-удобно и сигурно, така че поне да не го прави толкова често.

Добър начин да ограничите това поведение е да дадете на котката си път за бягство, за да укрепите чувството ѝ за сигурност. Добавянето на повече котешки аксесоари, котешко дърво и място, където мъркащият приятел да се чувства защитен, може да свърши работа. Тъй като котките обичат да се мотаят на високи места, страхотна идея е да монтирате рафтове за котки на стената, така че котката ви да не се чувства в капан, когато наоколо има непознати.

котка съскаСнимка: iStock

Прекарайте качествено време с котката си

Прекарването на време с вашата котка може да помогне за намаляване на нейния страх и несигурност около непознати. Малко индивидуално време всеки ден може да направи чудеса, за да накара мяукащият приятел да се почувства по-уверен.

Използвайте интерактивна играчка за котка за забавна игра, направете няколко „тренировки“, за да спечели котката ви лакомства или отидете на разходка навън с каишка. Никой не познава вашата котка толкова добре, колкото вие, така че измислете начини да я накарате да се чувства по-уверена, така че да мърка повече и да съска и ръмжи по-малко на непознати. Насърчавайте семейството и приятелите си да прекарват време с вашата котка, защото колкото повече хора е наоколо, толкова по-добре!

Други причини, поради които котките съскат и ръмжат

котка съскаСнимка: iStock

Освен че изразяват страх и несигурност около непознати, мъркащите приятели също съскат и ръмжат по други причини, включително следните:

  • За изразяване на болка: Болката, причинена от нараняване или медицински проблем, може да накара котката да съска и ръмжи. Ако тя ви съска или ръмжи, когато я галите или държите, тя може да изпитва болка. Заведете вашия домашен любимец при ветеринар възможно най-скоро, за да видите дали е наранен или болен.
  • За да изрази недоволство: Вашата котка може да съска или ръмжи, за да ви каже, че е недоволна от нещо. Може би това е нов домашен любимец, който сте донесли у дома, или миризмата на друга котка върху дрехите ви, когато влезете в къщата.
  • За изразяване на агресия: Ако вашата котка се почувства раздразнена от нещо като друго животно или силен звук, тя може да съска и да ръмжи. В този случай съскането и ръмженето се използват за отблъскване на възприемана заплаха като форма на самозащита.
  • Котката е готова за чифтосване: Ако мъркащият приятел е некастриран и особено ако е мъжки котарак, той може да съска и да ръмжи около женските котки, за да привлече партньор. Некастрираната мъжка котка обикновено издава тези звуци като част от поведението на чифтосване.

Въпреки че не е приятно да видите как любимата ви котка съска и ръмжи на някой ваш познат, който ви е посетил, това е нормално котешко поведение. За да потушите това действие, дайте на мяукащия приятел път за бягство, така че е по-малко вероятно той да се почувства застрашен или уплашен, когато се появят непознати.

котка съскаСнимка: iStock

Трябва също така да прекарате известно време с котката си, за да повишите нейното самочувствие. С малко работа би трябвало да можете да спрете цялото това съскане и вой!

Вижте още:

Защо котките обичат да се крият

10 основни признака, че котката ви е стресирана

Защо всяка домашна котка има нужда от скривалища

Виж още