Защо котките тичат като луди през нощта

котка си играе Снимка: iStock

А ко сте собственик на котка (или някога сте прекарали нощта с такава), тогава вероятно сте добре запознати с котешкото галобиране из дома, познато на английски като „zoomies“, което означава „профучаване, прилив на енергия изведнъж, стрелване“.

Въпреки че много от нещата, които котките правят, са напълно случайни и невъзможни за дешифриране, това поведение всъщност има смисъл, според учените. Както съобщава Inverse, всичко се свежда до моделите на сън на котките.

котка си играеСнимка: iStock

Нощното лудуване или галопиране е често срещано поради няколко причини. Една от тях е, че котките са естествено са активни на разсъмване и здрач, когато естествената им плячка (гризачите) е активна. Мяукащите животни всъщност не са нощни (често срещано погрешно схващане). Така че вътрешният им ритъм просто им казва: „Това е време е да станете активни и да започнете да ловувате.“

Dogsandcats.bg

И естествените инстинкти на котките също се противопоставят на нашите графици. Тъй като повечето хора са навън през деня, котките дремят пред много голяма част от него и след това имат допълнителна енергия през нощта и тази енергия трябва да бъде изгорена по някакъв начин.

Ако искате да ограничите тичането през нощта, уверете се, че котката ви е стимулирана през деня. Можете да им оставите играчки, като хранителни пъзели, и да се уверите, че играете с тях рано вечер веднага след работа, за да изморите мяукащия си домашен любимец преди да си легнете.

котка си играеСнимка: iStock

Вижте още:

Страдат ли котките от безсъние

Защо котките спят толкова много

Защо котката ми обича да спи до мен

Виж още