Защо котките толкова обичат да си правят слънчеви бани?

котка на слънце Снимка: iStock

М ного собственици на котки са свикнали да намират котката си изпъната с часове на най-слънчевото място в къщата или да дреме навън под топлите лъчи. Всъщност, ако искате да потърсите слънцето, следването на котка би било добър ход! Мъркащите ни домашни любимци са произлезли от своите предци в близкоизточната пустиня и африканските равнини и затова се справят добре с жегата.

Те също трябва да поддържат телесна температура, която е по-висока от нашата, така че е логично да харесват топли пространства. И така - кои са причините, поради които мяукащите животни толкова обичат да се припичат на слънце?

1. Поддържане на топлината на тялото им

Нормалната телесна температура на котките е по-висока от нашата, около 38-39 градуса. Въпреки че имат пухкави кожени палта, които да им помагат да се стоплят, тази естествено висока телесна топлина означава, че трябва да работят повече, за да поддържат комфортна телесна температура в нашия по-умерен климат.

котка на слънцеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките имат силни инстинкти да търсят горещи зони, за да поддържат топлината си. Често срещан трик е котките да правят слънчеви бани с корем нагоре към слънчевата топлина, като използват тази голяма площ с по-малко козина, за да абсорбират слънчевите лъчи. Котките могат да спят дълги периоди от деня, така че поддържането на вътрешната телесна температура е особено важно през това време.

Дрямката на топли места помага да се предотврати падането на телесната температура на котката.

2. Диета и енергия

Котките са месоядни животни и следователно имат много богата на протеини диета. Това означава, че те имат по-малък достъп до готови калории, за да поддържат телесната температура, когато е по-студено, тъй като протеините не осигуряват толкова готов източник на топлина, колкото другите диетични компоненти. Следователно мяукащите животни разчитат на външни източници на топлина, за да поддържат телесната си топлина, а не на метаболизма си.

3. Генетика

Нашите съвременни домашни котки имат интересен произход и могат да бъдат проследени хиляди години назад до техните предци диви котки, които са били пустинни същества. Котките произхождат от някои горещи райони на света, като Африка и Близкия изток, и тази генетика може да играе важна роля в предпочитанията на нашите котки към топлите места.

котка на слънцеСнимка: iStock

Има някои изключения от това правило: някои породи дългокосмести котки, като Мейн Куун или Сибирска котка са еволюирали, за да отговарят на по-хладна зона с по-ниски температури и може да виреят повече през зимните месеци.

4. Облекчаване на болката

Слънчевата светлина е не само приятна, но може да носи и някои ползи за здравето! Много по-възрастни котки страдат от артрит, който може да причини болка и дискомфорт в ставите им, особено в по-студеното време. Припичането на топлината на слънцето може да помогне за отпускане на ставите и успокояване на болката, свързана с ревматизъм.

Слънчевата светлина също може да потисне растежа на бактерии, например в отворени рани. Ако обаче се притеснявате, че котката ви може да има артрит или просто се притеснявате за комфорта на котката си, не разчитайте на слънцето, а говорете с вашия ветеринарен лекар за преглед.

5. Хормонален цикъл

котка на слънцеСнимка: iStock

Женските котки се размножават сезонно, което означава, че техният размножителен цикъл е продиктуван от излагането им на естествена светлина. Женските започват да се разгонват през пролетта, когато нивата на светлина се увеличават и повишаването и намаляването на репродуктивните котешки хормони са силно свързани със слънчевата светлина и нивата на светлина.

Това е еволюционно предимство, което гарантира, че уязвимите котенца се раждат в точното време за оптимална безопасност, с по-меко време и по-голям брой плячка за лов за храна.

Котките обичат да правят слънчеви бани! Като потомци на пустинни животни, котките естествено гравитират към топлината. С високата си околна телесна температура, склонността към дълги дрямки и захранваната с протеини диета, котките са добре проектирани да използват слънцето (или гушкането!), за да поддържат естествено уютното си състояние.

Виж още