Защо котките вдигат дупето си във въздуха, когато ги галим

галене на котка Снимка: iStock

П оредното любопитно котешко поведени, което няма как да подминем и да не обсъдим. Вероятно ви се е случвало когато погалите мъркащия спътник по гърба, той внезапно заема особена позиция, при която спуска предните си лапи и част на тялото, а в същото време повдига дупето и задния край на тялото си като изпъва задните лапи.

Попаднахте на правилното мястото

Всъщност тази поза е доста често срещана при гальовните приятели и е приятелски жест и покана да продължите да я галите или чешете по съответното място.

Въпреки че котка да застане с дупе към нас първоначално може да ни се стори обидно, за мяукащите приятели това е точно обратното. Това е положителен отговор от страна на котката ви и показва, че я галите на място, което тя харесва. Обикновено това място е по продължението на гръбнака, към основата на опашката. Някои мяукащи приятели могат да застанат в подобна позиция и когато галим главата им или бузите.

Dogsandcats.bg

галене на коткаСнимка: iStock

Трябва да имаме предвид обаче, че не всички котки обичат да бъдат галени по гръбначния стълб или в основата на опашката, но ако вашата харесва, вероятно сте били свидетели на издигането на нейната задна част.

При женските некастрирани котки това поведение е свързано с разгонването

Когато женски некастрирани котки издигат задната част на тялото си във въздуха, те показват на мъжки котарак, че са готови за чифтосване. Разбира се, това се случва при улични котки или, ако имате у дома няколко. Въпреки това - внимавайте, в случай че имате некастрирани котки, защото те могат да се чифтосат и бързо да се сдобиете с котило. Препоръките на ветеринарите са котките да се кастрират, за да избегнете котенца, на които трябва да търсите дом.

Е, вече знаете каква е причината за това сладко котешко поведение. Ако мъркащият приятел го прави често докато го галите - можете само да се радвате, защото това е доказателство, че му е приятно.

Вижте още:

Защо котките толкова обичат да ги галим под брадичката

Наръчник как да погалим котка

Котките обичат ли да ги галят

Виж още