Защо купата с вода на котката става лигава

котка пие вода Снимка: iStock

П очистването на купите за храна и вода на котката е също толкова важно, колкото и осигуряването на храна за нашия домашен любимец. Често стопаните на мъркащи животни могат да неглижират чистотата на тези котешки аксесоари, а това е голяма грешка.

Трябва да мислим за купите за храна и вода на котката по абсолютно същия начин, по който възприемаме нашите чинии и чаша за вода. Не бихме се хранили в мръсна чиния, както и не бихме пили от чаша, която не мита с дни.

Ако пропуснете да почистите купата за вода на котката си - ще забележите, че по нея започва да се образува ликаво вещество. Препоръчително е да не позволяваме образуването на слуз в купата за вода на нашата котка, тъй като това означава, че са налице и бактерии.

Dogsandcats.bg

Защо и как се образува лигавото вещество в купата за вода на мяукащия домашен любимец?

котка пие водаСнимка: iStock

Същестуват много прости три причини за това:

  • Липса на почистване на купите за храна и вода - ако непрекъснато пълните купата с вода на котката си, без да я измивате, може да позволите на бактериите да останат в купата. Натрупването на бактерии ще доведе до растеж на слуз в купата с вода на мяукащия домашен любимец. Недостатъчното почистване също може да остави бактериите в купата да растат и да се превърнат в биофилм.
  • Котки и други домашни любимци - ако имате домакинство с няколко домашни любимци и те споделят купа с вода, бактерията от езиците им остава в купата с вода. Колкото повече животни пият от купата, толкова по-бързо ще расте слузта в нея.
  • Застояла вода - тъй като купата с вода на котката стои през целия ден, водата се адаптира към стайна температура и се превръща в идеална среда за размножаване на бактерии.

Как да предотвратим образуването на слуз в купата с вода на котката

Съвсем логично - трябва да почистваме купата за вода на нашата котка всеки ден. По същия начин, по който измиваме купите за храна след всяко ядене (купата за суха храна обикновено не се мие след всяко хранене, но поне по веднъж на ден).

За домакинства, които имат няколко домашни любимци, които пият от една и съща купа, се препоръчва да почиствате купите два пъти на ден или минимум веднъж дневно. Това се препоръчва и за големи контейнери за вода или автоматични поилки, които съхраняват неизползвана вода.

Какво представлява тази слуз в купата с вода на котката

котка пие водаСнимка: iStock

Лигавото вещество, което виждате на дъното на купата с вода на вашата котка, се нарича биофилм. Той се състои от добри и лоши бактерии, които попадат във водата от слюнката на вашия домашен любимец. Бактерията образува лепкава, лигава субстанция, която замърсява храната и водата. Веществото може да се появи в розово, жълто, червено, оранжево, лилаво, кафяво, зелено, черно или прозрачно.

Биофилмът има неприятна миризма, която може да не се забелязва от родителите на домашни любимци, но е изключително неприятна за домашните любимци. Така че, ако видите вашата котка да подушва водата и да си тръгне, може да искате да почистите купата и да я напълните отново с прясна вода.

Подобно на хората, вашата котка заслужава да яде и пие от чисти купи. Знаем, че животът е натоварен и понякога ни е трудно да сме перфектни и да почистваме купите за храна и вода след всяко хранене, но не бива да прекаляваме и да ни става навик. За съжаление, не е здравословно за мяукащия домашен любимец да пие от купа с вода, в която има лигав биофилм. Ако нямате време да почиствате купата често, може да купите повече купи, за да ги редувате всеки ден и така да има винаги чиста купа за вашия мъркащ приятел.

Вижте още:

Колко често трябва да почистваме купите за храна на котката

Удобни ли са високите котешки купи за храна

5 подходящи места, на които да поставим купите за храна и вода на котката

Виж още