Защо не бива да използваме бебешки кърпички върху котки

почистване на котка Снимка: iStock

В по-голямата си част котките са по-скоро самостоятелни животни. Те се справят с по-голямата част от собственото си къпане и грижа за козината и само от време на време е необходимо вашето участие. Но има моменти, когато котките се нуждаят от малко допълнителна помощ, за да останат напълно чисти.

Бебешките кърпички изглеждат като лесен и бърз начин да осигурите тази малка помощ, като се погрижите за малко мръсотия или изплажнения, залепнали по задната част на вашата котка. В крайна сметка бебешките кърпички са безопасни за бебета, трябва да са безопасни и за котки, нали?

Всъщност бебешките кърпички могат да бъдат доста вредни за котките.

Dogsandcats.bg

Те съдържат много химикали, които не нараняват хората, но могат да представляват заплаха за здравето на вашето коте. Като общо правило никога не почиствайте котката си с бебешки кърпички. Въпреки това има някои алтернативи, които ще разгледаме, след като обсъдим причините, поради които бебешките кърпички имат потенциала да наранят вашия домашен любимец.

Какво прави бебешките кърпички неподходящи за котките?

почистване на коткаСнимка: iStock

Бебешките кърпички са пълни с химикали и почистващи препарати. Много от тях са потенциално вредни за вашата котка. Те могат да бъдат опасни за външна употреба и двойно опасни, ако котката ви погълне част от тях. Ето някои от съставките в бебешките кърпички, които представляват заплаха за вашия домашен любимец:

  • Алое: Известно е, че алоето успокоява необработената кожа и помага при слънчево изгаряне при хората, но всъщност е отровно за котките.
  • Сапуни и детергенти: Бебешките кърпички трябва да почистват кожата на вашето бебе и те правят това с различни сапуни и детергенти, които могат да раздразнят кожата на вашата котка, когато се прилагат външно и ще разстроят стомаха им, ако бъдат погълнати.
  • Аромати: Лавандула, парфюми и други аромати се използват в бебешките кърпички, за да осигурят привлекателен аромат. Лавандулата е отровна за котките и други парфюми и аромати могат да причинят заболяване, ако котката ви ги погълне.
  • Почистващи химикали: В зависимост какъв е съставът на кърпичките, те може да съдържат различни химикали. Всички те може да са опасни за котката ви, тъй като след като сте я почистили с кърпичката, тя ще се оближе на същото място и съответно - ще погълне от препарата.

почистване на коткаСнимка: iStock

В допълнение, бебешките кърпички са направени за човешка кожа, която има различно pH от кожата на котката. pH на човешката кожа е по-ниско от това на котката. Използването на човешки продукти върху гальовниие животни нарушава нормалното им pH на кожата, което ги прави по-уязвими към кожни инфекции и раздразнения.

Безопасни алтернативи на бебешките кърпички

почистване на коткаСнимка: iStock

Не можете да отречете удобството от използването на бебешки кърпички. Няма нужда от сапун, вода или подсушаване след това. Просто избърсвате мръсотията и сте готови. Тъй като бебешките кърпички са лоши за вашата котка, нека да разгледаме няколко алтернативи, които предлагат подобно удобство, но няма да навредят на вашия домашен любимец.

  • Влажен парцал или хартиена кърпа: Въпреки че няма да получите същата почистваща сила от мокра хартиена кърпа, те често могат да заменят мокрите кърпички за основни нужди от почистване и няма да представляват риск за вашата котка.
  • Кърпички за домашни любимци: Кърпичките за домашни любимци са създадени специално за домашни любимци. Те не съдържат вредни съставки и са напълно безопасни за употреба върху вашата котка. Те също могат да помогнат за намаляване на миризмите, като същевременно правят почистването бърз и лесен процес.
  • Сух шампоан за домашни любимци: Сухият шампоан е чудесен начин да почистите мръсна котка без цялата сложност, която къпането често създава. Просто втрийте малко сух шампоан върху козината на вашата котка и масажирайте нежно добре. След това изчеткайте котката си с обикновена четка за разресване на козината. Тези сухи шампоани са напълно безвредни за вашата котка и предлагат много по-бърза алтернатива на къпането.
  • Четка за козина: Често всичко, което трябва да направите, за да поддържате котката си чиста, е да прокарате четка през козината ѝ. Това също може да подобри връзката ви с вашия домашен любимец и да намали линеенето.

почистване на коткаСнимка: iStock

Бебешките кърпички са чудесни за почистване на вашето бебе или дори на вас самите, но никога не трябва да се използват върху вашата котка. Те съдържат всякакви химикали, които могат да бъдат вредни за мъркащия приятел, включително алое, пропилей гликол и различни сапуни и перилни препарати. Можете да използвате кърпички за домашни любимци като също толкова удобна алтернатива или да опитате сух шампоан, за да почистите цялата си котка, без да я намокрите и стресирате!

Вижте още:

Защо почистването на козината преди и след хранене е важно за котките

Почистването с пара убива ли бълхи

4 начина да ароматизираме дома си без да вредим на котката

Виж още