Защо почистването на козината преди и след хранене е важно за котките

котка се мие Снимка: iStock

К отките приемат почистването на козината много сериозно. Толкова сериозно, че средната домашна котка прекарва около половината от деня си в близане и разресване на козината! Чудили ли сте се обаче защо котките облизват облизват лапите си след хранене, въпреки че краката им обикновено не докосват храната?

Ще забележите, че това действие обикновено е последвано от избърсване на лицето и главата. Следователно това е повече или по-малко друга част от процеса на грижа за козината.

И така, какво представлява този ритуал за почистване след хранене?

котка се миеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всъщност почистването, свързано с храната, е дълбоко вкоренено в котките. Освен това други членове на семейството на котките също го изпълняват.

В дивата природа миенето след хранене позволява на котките да се отърват от миризмата на храната, като по този начин не позволява на други хищници да ги проследят.

Следователно облизването на лапите след хранене е тактика за оцеляване за домашните котки.

Защо котките облизват лапите си след хранене

Както споменахме, мъркащите животни се грижат за козината си през целия ден. Въпреки това, когато става въпрос за грижа, свързана с храна, ще забележите, че те го правят както преди, така и след хранене.

Тук обаче има известна разлика между домашните котки и тези, които живеят навън. Ако домашната ви котка се почиства преди хранене (а може и да не го прави) това може да е просто, защото иска да измие нещо от лицето си или защото се е изцапала. Докато при дивите котки нещата стоят по друг начин. Тяхната храна не е доставена, а те трябва да ловуват, за да си я набавят. Това е причината, поради която почистването на козината служи за друга цел - да прикрие миризмата им. Това позволява на котките да се доближат възможно най-близо до плячката, без ароматът им да разсее прикритието им.

котка се миеСнимка: iStock

Котките също трябва да се почистват след хранене, за да не бъдат открити от други хищници.

Въпреки това, каква е целта да облизвате лапите им, като се има предвид, че те обикновено използват езика си, за да се оправят? Е, въпреки че са известни със своята сръчност, има области, които котките не могат да достигнат с езика си, като лицето и задната част на главата. За тези зони котките използват предните си лапи като „кърпи за миене“.

Целта на близането на лапата е да я намокрите със слюнка и след това да я използвате, за да се избършете. По този начин вашето коте премахва всички следи от храна, включително собствената си миризма.

Защо миенето на козината е толкова важно за котките

  • Поддръжка на козината

В допълнение към премахването на мръсотия и остатъци от козината им, миенето също помага да се поддържа кожата на котката здрава. Това е така, защото стимулира производството на себум - мазен секрет, който идва от мастните жлези, разположени в корените на космите.

Следователно, облизвайки козината си, котките разпространяват себума във всички зони, което позволява равномерно овлажняване. В този процес котката е в състояние също така да премахне разхлабените косми, мръсотия и паразити, подпомагайки по-здравата козина.

  • Терморегулация

котка се миеСнимка: iStock

Една от най-важните функции на изпотяването при хората е терморегулацията, т.е. охлаждането на тялото. Това е така, защото топлината излиза през потта, докато тя се изпарява от тялото.

Котките обаче не могат да се потят като хората поради козината си. Вместо това те разпространяват слюнката си по цялата си козина, което предизвиква охлаждащ ефект, докато се изпарява.

  • Естествен антибиотик

Облизването също така насърчава по-бързото зарастване на рани при котките. Това е така, защото слюнката на котката съдържа лизозим, ензим, който има антимикробни и антибиотични свойства. Като такава, като ближе раните си, котката значително намалява риска от инфекция, което води до по-бързо заздравяване.

Въпреки това твърде много облизване може да навреди на лечебния процес, тъй като може да попречи на раната да се затвори. Освен това бактериите в устата на котка имат потенциал да причинят инфекция. Затова не позволявайте на котката ви сама да лекува раната си, особено ако е дълбока. Заведете я на ветеринар.

  • Успокояващо действие

Разресването на козината има и психологически ефект върху котките. То стимулира производството на ендорфини, които могат да облекчат безпокойството, стреса и болката и могат да предизвикат чувство на еуфория.

котка се миеСнимка: iStock

В известен смисъл грижата за козината на котките може да се разглежда както медитацията за хората. Това им позволява да се отпуснат, да се успокоят и да облекчат стреса.

Вижте още:

Защо котките ближат лапите си след хранене

5 причини, поради които котката ви мирише лошо

6 причини, поради които котката не мие козината си

Виж още