Защо не бива да наказваме котката, ако се изпишка върху килима

Котка тоалетна Снимка: IStock

М акар че това е едно от най-неприятните котешки поведения и всеки стопанин изпитва силен страх да не му се случи и на него, все пак рядко котешки родител може да се похвали, че никога не му се е случвало подобен инцидент. 

Дори и да ни се случи за първи път - в никакъв случай не бива да наказваме котката си, защото така правим ситуацията много по-лоша. Трябва да отбележим, че мяукащите животни не решават без причина да пропуснат тоалетната си и точно затова наказанието може да бъде силно объркващо и стресиращо за тях. 

Вместо да се ядосвате, приемете ситуацията такава каквато е, почиствайте старателно мястото няколко дни подред с помощта на ензимен препарат или сода и оцет и се опитайте да разберете каква е причината. 

Причини, поради които котките уринират извън тоалетната

Като цяло има много голям брой ситуации, в които това може да се случи, някои от най-често срещаните са следните:

Dogsandcats.bg
  • Заболяване или други здравословни проблеми

Котка, която уринира извън тоалетната, особено ако това поведение е ново и изглежда „от нищото“, може да има физическо заболяване. Гальовните животни понякога развиват заболявания на пикочните пътища (мъжките котки са особено податливи на тях) и те могат бързо да бъдат фатални. ​Заведете котката си на ветеринарен преглед, за да се уверите, че неправилното уриниране не е свързано със здравето.​

  • Мръсна тоалетна

Повечето котки настояват да имат чиста тоалетна и това е съвсем нормално. Все пак, тези приятели прекарват повече от половината ден в будно състояние почиствайки козината си, така че едва ли ще направят компромис с мръсна тоалетна. 

Почистване у домаСнимка: IStock

Колко често сменяте пясъка зависи какъв вид е той. Постелката със слепващи се камъчета трябва да се чисти всеки ден, даже по два пъти на ден. Неслепващите постелки за тоалетни пък трябва да се сменят през по-голям период от време в зависимост какво пише на опаковката. Също така не забравяйте, че котките обичат да имат повече от една тоалетна, така че замислете се дали това не е проблемът. 

  • Маркиране на територия

Ако имате мъжка котка у дома, която е достигнала полова зрялост - около 4-5 месеца - то тя ще започне да маркира с урина определени места от дома, за да оповести пред другите женски, че е готов да се чифтосва. В тази ситуация няма какво много да направите освен да кастрирате котарака си, за да спре това неприятно поведение.

Почистете, след като котката ви е уринирала върху килима

Когато намерите местата, където котката е уринирала, почистете ги старателно и използвайте ензимен спрей, за да се отървете от миризмата. Можете да откриете тези препарати в зоомагазините. Трябвва да отбележим, че може да се наложи да търкате килима няколко дни подред докато миризмата напълно изчезне. Тъй като котешката урина (особено на некастрираните мъжки котки) има много силна миризма - трябва задължително да я изкорените, тъй като мъркащият домашен любимец ще повтори, ако надушва урината си. 

И на финала, искаме да ви напомним най-важното. В никакъв случай не наказвайте котката си. Макар и ситуацията да е неприятна и вероятността да се повтори е голяма - недейте да се карате на гальовния домашен любимец. Почистете старателно мястото, кастрирайте котката си (ако се налага) и поощрявайте домашния любимец с лакомства когато използва тоалетната си. Със сигурност ще успеете да се преборите с неприятното поведение, стига да запазите спокойствие и да бъдете последователни в действията и възпитанието. 

Виж още