Защо някои котенца не успяват да се родят живи

котка и бебета Снимка: iStock

К отенцата, които не се раждат живи за съжаление не са нещо рядко срещано. Има различни причини, поради които това се случва като някои от тях са инфекция, недохранване на майката или внезапни усложнения, която възникват при раждането. Макар че котките се справят добре с раждането и сами, все пак винаги има риск за мъничетата, както и за кралицата.

Ако имате у дома бременна котка, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар и да се грижите за нейните нужди, за да може да помогнете максимално тя да роди прекрасни, здрави бебета, за които да може да се грижи пълноценно. Макар и да не е лека тема, ще обсъдим кои са най-често срещаните причини за мъртвородени котенца.

Трудности по време на раждане

Много неща могат да се объркат в този момент, затова собствениците трябва да следят внимателно какво се случва с раждането на кралицата. Околоплодния мехур или тънката мембрана около котето трябва да се пробие. В някои ситуации, майката не успява, което може да доведе до смърт на котенцето, тъй като то няма да може да диша.

котка и бебетаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Друг проблем, който може да възникне е някое мъниче да заседне в родовия канал или да се заплете в пъпната връв. Кралиците раждат котенцата си през определени интервали от време, като е нормално някои мъничета да се раждат по-бавно от други. Ще тряба да се свържете с ветеринарния лекар, ако котката ви се опитва да роди бебе, но повече от 20 минути се мъчи и не успява.

Вродени малформации на котенца

В повечето случаи мъртвороденото коте е резултат от дефект или деформация на плода. Коте може да умре в утробата поради някакъв здравословен проблем като кралицата може да абортира или тялото ѝ да го усвои. Вродените малформации могат да бъдат резултат от дефект в гените на котето или възникнал проблем в ранното му развиетие.

Често дефектите при бебетата са резултат от проблеми, идващи от кралицата, включително стрес и недохранване. Известно е, че дефицитът на таурин възпрепятства развитието на мускулите и костите при котенцата. Излагането на фармацевтични продукти, токсини и химикали също може да доведе до вродени дефекти при котенцата.

Въпреки че не всички вродени малформации са предотвратими, правилните грижи и хранене по време на бременност могат да помогнат за намаляване на шансовете за проблеми с котенцата. Осигурете на бременната кралица безопасност като приберете всички токсични химикали, до които би могла да има достъп и я хранете с качествена диета през цялата ѝ бременност.

Вирусни и бактериални заболявания

котка и бебетаСнимка: iStock

Няколко вирусни инфекции могат да накарат котките да родят мъртвородено коте. Вирусът на котешка панлевкопения може да зарази неродените котенца и да причини няколко фатални последици, които могат да засегнат котето или дори цялото котило.

Вирусът на котешка левкемия е друго опасно заболяване, което може да причини мъртво раждане при котки. Котенца, които се заразяват с болестта от майките си, може да умрат скоро след раждането.

Вирусните и бактериалните инфекции при бременна котка винаги са риск за котенцата, така че е важно майката да бъде в добро здраве по време на цялата бременност, както и на раждането раждането. Уверете се, че е че кралицата има поставени всички необходими ваксини и е прегледана от ветеринар.

Вижте още:

Как да разпозная, че котката ми е бременна?

Как да се грижим за бременна котка

Как да помогна на котката си по време на раждане

Виж още