Защо някои котки седят като човек

котка седи като човек Снимка: Pixabay

М ъркащите животни могат да бъдат заварени в най-различни ексцентрични пози и е изумително тяхното разбиране за комфорт. Понякога спят с главата надолу, готови да се изхлузят от възглавницата си, или с гръб огънат като за мост. Понякога заспиват прави или пък по гръб с всички лапички във въздуха.

Има една поза, която не всички котки умеят обаче, и това е да се облегнат на възглавница или нещо друго, което да подпира гърба им и да застанат в седнало положение, както хората стоим. Чудили ли сте се дали има причина, поради която котката ви обича да прекарва време в тази поза?

Котките могат да копират човешкото поведение

Според проучване, публикувано в Live Science се наблюдава, че мъркащите животни могат да възприемат някои наши навици - и лошите, и добрите.

Котките живеят дълго време с хората и са се адаптирали малко или много към нашия начин на живот. Замислете се, че мъркащият приятел свиква с навици на хранене и сън, които често се преплитат с човешките. Някои котки дори искат да отидат до тоалетна по същото време, по което и ние я използваме или влизаме да се къпем! Това може да се тълкува като знак, че гальовните приятели ни наблюдават и правят това, което и ние.

Dogsandcats.bg

Хората прекарваме много голяма част от времето си в седящо положение (което ни коства доста болки в гърба) и особено, ако работите вкъщи, котката ви вижда в тази позиция. По сходен начин, по който тя иска да използва тоалетната си заедно с вас, защото вие го правите, може би иска да седи също като вас, защото.. вие така седите.

Демонстрират доверие към стопаните

котка седи като човекСнимка: iStock

Когато котка седи като човек, тя излага на показ една от най-пазените части на тялото си - коремът. Ако мъркащо животинче показва корема си във ваше присъствие - има за какво да се радвате, защото това означава, че котката ви има доверие!

Коремът е много чувствителна зона за тези животинчета, защото когато две котки се бият - те са склонни да се удрят именно там. Страхливите котки никога няма да заспят по гръб или да показват корема си пред непознати, защото не биха могли да рискуват някой да ги нарани.

Понякога котките сядат като човек, когато се мият

Ако обърнете внимание, много често можете да видите гальовния си приятел, който седи докато се почиства и се опитва да достигне до определени зони с грапавия си език. Предполага се, че може да застава по-дълго в седяща поза в летните месеци, за да охлади корема си.

Позата просто е удобна за котката ви

Мъркащите животни намират удобство в най-невероятните пози и места. Щом могат да се чувстват добре приклещени в малка кутия, завити под възглавници или сгушени в пералнята сред мръсните ни дрехи, то може би седящата поза е много удобна за някои представители.

Мъркащите животни имат много различни характери и предпочитания, така че някои биха могли да изпитват комфорт когато седят без да има конкретна причина за това.

Няма спор, че тази позиция на тялото е много чаровна и със сигурност, ако видим котката си седнала по този начин, няма да изпуснем момента да седнем до нея и да си поприказваме като приятели.

Вижте още:

5 странни неща, с които котките ни изненадват

Защо котките толкова обичат кутии

Виж още