Защо някои котки сякаш имат „лунички“ по носа си

котка близък план Снимка: iStock

Н якои гальовни животни имат точки или петна по носа си, които понякога приличат на човешките лунички или сякаш мъркащият приятел е играл където не трябва и се е изцапал. Всъщност, има няколко причини поради които може да видите петна по носа на гальовния приятел:

1. Състоянието ​​лентиго

Лентиго е генетично заболяване при котките, което води до тъмни, подобни на лунички петна. Петната са черни или кафяви и ако вашето коте ви позволи да ги докоснете, ще откриете, че са плоски или леко повдигнати,  а кожата около тях е с нормален цвят.

Ако вашата котка има само няколко лунички, състоянието се нарича сентиго симплекс. В случай че много лунички се струпват толкова, че се сливат заедно в по-големи петна от големи лунички - това се нарича lentignnosis profusa.

Луничките са резултат от клетките, произвеждащи пигмент, наречени меланоцити, които имат повече меланин от околната кожа. Никой не знае защо някои котки имат генетична предразположеност към лентиго, докато други котки със същия цвят не.

Dogsandcats.bg

2. Ако котката ви има лунички по носа, тя вероятно е оранжева

котка близък планСнимка: iStock

Тъй като лентигото е генетично заболяване, то изглежда е свързано с гените, които карат котките да имат червен или оранжев цвят. Луничките могат да бъдат намерени на котки с оранжев цвят, калико, черупка на костенурка или кремаво, вероятно защото всички тези разновидности имат оранжев цвят. Котките с кремав и сребрист цвят също понякога имат лентиго, въпреки че е по-рядко срещано при тези цветове.

3. Вашата котка вероятно има лунички другаде

Точките обикновено не започват от носа на вашата котка, а по-скоро от устните и венците. Ако не се налага да давате хапчета на котката си или не миете зъбите ѝ, може да не ги забележите, когато меланоцитите започнат да произвеждат допълнителен пигмент върху устните му, въпреки че това често започва още на една година.

С възрастта на вашата котка луничките стават все по-разпространени, често стават все по-многобройни и по-големи по устните и венците. Може дори да видите лунички по небцето на мъркащия приятел. Луничките се разпространяват и в други части на тялото, включително носа, където е най-вероятно да ги забележите, защото са на лицето.

Докато се разпространяват, луничките от лентиго може също да се появят около ръбовете на очите на вашата котка или върху клепачите ѝ. Понякога ще ги откриете в ушите или лапите.

4. Петната на котката не растат при излагане на слънце

Червенокосите хора бързо научават, че техните лунички растат и се разпространяват, когато прекарват известно време на слънце. Състоянието лентиго при мъркащите животни обаче не действа по този начин и луничките не се появяват или растат поради излагането на вашата котка на слънчева светлина.

5. Луничките по котешкия нос не болят

котка близък планСнимка: iStock

Може да се чудите дали тези петна сърбят, но ако мъркащият приятел ви не прекарва време, гледайки се в огледалото, възхищавайки се на себе си, той никога няма да разбере, че са там. Лентигото е само козметично заболяване и не изисква лечение от вашия ветеринарен лекар.

Луничките от лентиго не се превръщат по-късно в меланом, така че не е нужно да се притеснявате, че това е ранен предупредителен знак за каквото и да било. Ако някога се притеснявате за петно ​​върху котката си, особено ако промени размера си или стане надигнато или чувствително, посетете вашия ветеринарен лекар, за да се уверите, че мъркащият приятел е добре. За да направи разлика между лентиго и други заболявания като меланом, ветеринарният лекар взема биопсия с малка игла и след това изпраща пробата в лаборатория за анализ.

Вижте още:

Какво означават черните петна по носа и устата при оранжевите котки

Какво представлява котешкото акне

Плешивост и кожни заболявания при котките, причинени от хормонален дисбаланс

Виж още