Защо понякога котките мяукат с играчки в устата си

котка с играчка Снимка: iStock

Н е може да се отрече: колкото и да обичате котката си, все още има известна „езикова бариера“, която никога няма да бъде напълно преодоляна. Вероятно знаете мяукането на вашата котка, с което тя ви казва „Гладна съм“ и вероятно сте запознати с вика „Събуди се и ме погали“. Ако се чудите какво означава, когато тя мяука  докато държи котешките си играчки в устата си, това вероятно е призив за внимание към нея и нейния награден улов.

Котешки вокални стилове

В дивата природа котките са склонни да вокализират само със своите котенца, сексуални партньори и противници. Като променят интензивността, силата на звука и моделите на мяукането си, котките съобщават множество намерения на вас и на други котки. Например, ако наблюдавате мяукащия домашен любимец, когато вижда катерица през прозореца, звуците, които той издава са много по-различни от обичайното мяукане.

котка с играчкаСнимка: iStock

В дивата природа, ако вашата котка успее да хване тази катерица, тя вероятно ще я носи в устата си известно време, издавайки същия вик, който чувате, когато носи котешките си играчки из къщата. Тя привлича вниманието ви към нейния ценен улов за деня. Това е малко като да се хвалите, че сте получили повишение или бонус за цялата си упорита работа.

Dogsandcats.bg

Защо е цялата тази врява

Майките котки често учат потомството си да ловува, като хващат плячка и я носят жива на котенцата си, давайки на бебетата си нещо, на което да се упражняват в лова. Когато вашата котка вдига голям шум около играчката си „плячка“, тя привлича вниманието ви към нея, точно както би направила котка майка.

Тя може да иска да ви покаже как се прави или може просто да иска одобрение за добре свършена работа - само тя знае със сигурност - но тя наистина иска вашето внимание. Вашата котка ще продължи това поведение, особено ако го затвърдите положително, като я възнаградите с гушкане и похвала.

Котките обичат да си играят с меки неща, които могат да поберат в устата си, които често имитират естествената им плячка. Играчка като тази някоя меша мишка или друго, която можете да напълните с котешка билка, задоволява желанието ѝ да се нахвърли върху нещо и да го носи наоколо.

Всичко на мястото си

Ако вашата котка оставя играчките си в съдовете си за храна или вода, тя не къпе играчките си, нито се опитва да ги побутне да ядат.  Поставянето на нехранителни продукти в чинии за храна е доста често срещано явление и предполага, че това е начинът на котката да закрепи играчката на сигурно място, след като си играе с нея. В света на вашата котка нейните съдове за храна и вода са част от нейната територия, сигурно място, където тя да прибира ценностите си, все едно е в дивата природа, криейки наградите си от потенциални хищници.

котка с играчкаСнимка: iStock

Поставянето на играчки в чинии или други безопасни места също е част от инстинктивното колекционерско поведение, което кърмещата кралица използва, за да върне котенцата си обратно в гнездото, когато се отклонят. Така че вашата женска котка може да се отнася към играчките си като към котенца и да ги събира на едно място.

Играйте, за да научите

Всичко това е забавление и игри за вашата котка, но играта също е важна част от развитието на котето и възнаграждаваща част от живота на домашната котка. Играта учи котката на всички фази на лова, от търсене и дебнене до преследване, нахвърляне, улавяне и манипулиране на плячка. Освен това предоставя възможност за умствена и физическа стимулация.

Пълната последователност на игра е важна за котката и тя може да се разочарова, ако части от последователността, като нахвърляне или хващане, бъдат елиминирани. Ето защо е по-добре да ангажирате котката си с играчки, които ѝ позволяват да премине през цялата последователност, като мишки, топчета, въдици или друго, което изисква преследване, скачане и хващане, вместо лазер, който никога не може да бъде докоснат от гальовния приятел.

Виж още