Защо повечето котки толкова обичат лакомства за близане

котка ближе лакомство Снимка: iStock

К отешките лакомства имат много важни функции, освен да разглезват мъркащия домашен любимец. Те могат да се използват като инструмент да обучавате котката си. Дали ще ги използвате, за да научите мъркащия домашен любимец на готин трик или да го поощрите за добро поведение, едно е ясно - котешките лакомства работят стига да не прекалявате с тях.

На пазара можем да открием най-различни лакомства в разнообразие от форма и вкусове - наподобяващи гранули, за дъвчене или близане. Ако някога сте давали на мяукащия домашен любимец лакомство, което се ближе, няма как да не забележите, че котката ви го обожава. Има ли някаква причина за тези предпочитания? 

Малко за котешките лакомства, които се ближат

Този вид лакомства обикновено се предлагат в тубички, като имат много различни вкусове. Не е случайно, че определена част от котешките лекарства често се предлагат точно под формата на туби, които мъркащият домашен любимец трябва да оближе. Тъй като котките обожават да облизват лакомствата си, в повечето случаи едва ли ще срещнете проблеми при даване на лекарство под такава форма. 

Котешките лакомства за облизване имат и някои други предимства, като например:

Dogsandcats.bg
  • Лесни са за даване
  • Съдържат необходимото количество енергия
  • В състава си имат по-малко количество въглехидрати отколкото сухите
  • Котките ги обожават

За какво да внимаваме, когато даваме на котката си лакомство

котка ближе лакомствоСнимка: iStock

Винаги когато решите да почерпите мяукащия спътник с лакомство, трябва да се придържате към някои основни правила. Независимо че котката ви ги обожава, не трябва да забравяте, че лакомствата съдържат твърде много калории и често водят до пристрастяване. В никакъв случай не бива да храните мяукащия домашен любимец предимно с лакомства, а да ги използвате само в определени ситуации - обучение или награда за добро поведение. 

Не забравяйте, че лакомствата са и чудесно средство да успокоите мъркащия приятел при стрес - посещение при ветеринар или страх от някой шум. 

Вижте още:

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

Виж още