Знае ли се коя е била първата порода котка в света?

котка и забележителности Снимка: iStock

К отките обикалят земята от милиони години. Всички породи, които днес наричаме „домашни любимци“, са произлезли от един вид, Felis sylvestris lybica или Африканска дива котка. Въпреки това, първата „порода“ котки на Земята е прародителят на всички видове и семейства котки, принадлежащи към Felidae Proailurus. Благодарение на сайта Excited Cats ще се потопим в историята на домашните котки, които днес са наши пухкави спътници.

Прародителите на всички котки

Три основни вида Proailurus са живели преди около 33,9 милиона години, датиращи от вкаменелости, открити във Франция и Монголия, и вкаменелости в Северна Америка от преди 18,5 милиона години. Видовете Proailurus (P.bourbonnensis, P.lemanensis и P.major) са прародителите на всички известни котки, както и на някои изчезнали видове като Smilodon (котка със „саблезъби“).

котка и забележителностиСнимка: iStock

Коя е първата истинска порода котки?

Бързо превъртайки милиони години напред, домашните котки, които познаваме и обичаме днес, произлизат от F.s.lybica, а следите от тези котки, живеещи около и дори с хора, датират от хиляди години. Археолозите са открили фрагменти от кости и зъби на F.s.lybica, умишлено погребани с човешки останки в гробни места по целия свят (датирани на около 7500 години). Доказателствата обаче сочат, че съжителството между котките и хората може да е започнало дори по-рано!

Dogsandcats.bg

В Кипър е разкопано неолитно гробище, където изследователите откриват човек, погребан съвсем целенасочено с котката му. Това датира от около 9500 години. Това не само е доказателство, че процесът на опитомяване на африканските диви котки е започнал по-рано от отколкото си мислим, но нито една дива котка не е местна за Кипър. Тази завладяваща котешка находка предполага, че неолитните хора от региона са пътували до острова и са внесли любимите си котки от Близкия изток.

В много отношения африканската дива котка е първата истинска порода котки, която се среща, но ние можем да надникнем още по-дълбоко и да открием най-старата опитомена порода котки.

Най-старата опитомена порода котки

котка и забележителностиСнимка: iStock

Общоприето е, че повечето съвременни породи котки се развиват през последните 150 години, като всички породи са регистрирани в управляващите органи през това време. Египетската мау обаче е най-вероятният кандидат за първата в историята порода котки. Тези представители се срещат като целенасочено отглеждани от хората котки или котки, които се раждат по естествен път чрез чифтосване между видовете. Например, първите опитомени африкански диви котки се чифтосват с диви котки, създавайки хибриди, които след това се чифтосват с домашни котки.

1. Котките и в Древен Египет

Египтяните са се покланяли на котките, наричайки ги „Мау“ и погребвайки любимите си домашни любимци със собствениците им. Египтяните също развъждали котките, за да бъдат принасяни в жертва на бога с котешка глава Бастет. Тези опитомени котки скоро се разпространяват по света и достигат Европа още през 4200 г. пр. н. е.

2. Котките по време на Римската империя

Въпреки това, основното разпространение на съвременната опитомена котка се приписва на Римската империя, която превозва котките от Гърция до места в Александрийската империя. Римляните са използвали котките като контрол на вредителите по корабите, като по този начин ги разпространяват из Европа. Тези котки също се започват да се появяват в Азия от установени търговски пътища, създавайки появата на някои от най-старите известни породи котки.

Породи като Корат, Бирманска котка и Сиамска котка всички естествено се отличават от другите смесени породи чрез кръстосване в (сравнително) малка група от котки, останали в тези райони. Това са били основните форми на отличителните породи, които познаваме днес.

котка и забележителностиСнимка: iStock

Оттам котките се качват на кораби и се разпространяват по целия свят. Котките в Австралия споделят ДНК с европейската опитомена котка, така че знаем, че са пристигнали на търговски кораби. В по-ново време (през последните 150 години) котките са били селективно развъждани за определени характеристики. Цветът на козината, формата на тялото, дължината на козината и т.н. са формирани от хората. Въпреки това, домашната котка все още е едва опитомена и споделя почти неясен план на тялото и поведение с популацията на дивата африканска дива котка днес.

Има ли изчезнали породи котки?

Има някои видове котки, за които знаем, че са изчезнали - тези, живели в праисторически времена. Докато няколко опитомени породи котки са изчезнали, все още има сравнително скорошни видове котки, които вече не можем да видим. Panthera leo atrox или американският пещерен лъв е един такъв вид. Роден в САЩ, той е огромна котка, свързана с африканските лъвове, които виждаме днес. Те са били с 25% по-големи от съвременните лъвове, според вкаменелостите!

Домашните породи котки, които са изчезнали, включват Мексиканската гола котка и Орегон рекс. Мексиканската гола котка е изглеждала подобно на котката Сфинкс, с мека, светла, пухкава коса, покриваща тялото ѝ. Орегон Рекс произхожда от Орегон, САЩ, и е била котка с плътна, дълга козина. В случая с Орегон Рекс тези котки са изчезнали поради поведенчески проблеми и като цяло котките са с лош темперамент.

Котките съществуват от милиони години и всички котки, които познаваме (както големи, така и малки), произлизат от едно животно: Proailurus. Оттам всички видове котки се разклоняват през милиони години, прераствайки в големите котки (като Panthera leo) и малките котки (Felis sylvestris), които живеят около нас днес.

Най-старите породи котки, каквито ги познаваме, вероятно са били прототип смесена порода, подобна на Египетската мау, но истинското разграничение в породите наистина се е случило едва преди 150 години.

Виж още