5 съвета за избягване на конфликти в кучешкия парк

кучета Снимка: iStock

П арковете за кучета стават особено популярни места през летните месеци. Те могат да бъдат добра възможност за домашния ви любимец да изразходва излишната енергия, да се социализира и позабавлява с други свои събратя. За съжаление, понякога могат да възникнат и конфликти. 

Вижте още: Не бъдете TОЗИ човек: 6 правила в кучешките паркове, които да следвате

Добрата новина е, че има някои прости неща, които можете да направите, за да намалите драстично шансовете домашния ви любимец да се озове в епицентъра на сериозна кавга. 

кучетаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Уверете се, че в парка има достатъчно място за всички

Някои кучета се нуждаят от повече пространство, особено в контекста на кучешкия парк, където играта с висок интензитет е често срещана и груповата динамика непрекъснато се променя, тъй като едни четириноги пристигат, а други напускат.

Ако имате възможност, не ходете в парка, когато е най-натоварено и бъдете готови да си тръгнете по-рано, ако започне да става пренаселено. Опитайте се да дадете повече пространство на косматия си другар и избягвайте взаимодействия с други четириноги, които изглеждат стресирани или силно възбудени, играят грубо или имат свои играчки, с които се забавляват.  

кучетаСнимка: iStock

  • Наблюдавайте и оценявайте условията в парка

Важно е да разберете, че в някои случаи домашният ви любимец може да бъде изложен на риск дори и само като страничен наблюдател. Така че не се колебайте да промените плана си, когато стигнете в кучешкия парк. Да, за животното може да е разочароващо да не влезе в ограденото пространство, но поне знаете, че ще се приберете с питомеца си здрави и невредими.

Невъзможно е да се предскаже или контролира поведението на останалите посетители в парка – независимо дали имат два или четири крака. Но можете да следите за някои индикатори, които да ви ориентират за риска от възникване на конфликти.

Многото кучешки изпражнения по земята, например, може да показват, че в парка има много стопани, които не спазват правилата или са небрежни в надзора на питомците си. Същото се отнася и за собственици, които използват мобилните си телефони и не следят взаимодействията на домашните си любимци – вероятно те ще бъдат по-малко ефективни при необходимост от намеса преди сбиване. 

кучетаСнимка: iStock

Преди да влезете в заграденото пространство, наблюдавайте кучетата, които вече са там. Тези от тях, които се чувстват удобно, имат отпуснати тела. От друга страна, скованата поза, съчетана с високо вдигната опашка и козина на гърба (наежване) индикира за напрежение. 

Други

потенциални червени флагове, за които трябва да следите, включват прекомерно преследване или грубо държание на кучета, четириноги, игнориращи призивите на своите собственици или такива с шокови нашийници.

  • Бъдете внимателни във входната зона

Повечето конфликти в парка за кучета възникват в рамките на няколко крачки от входната зона, като половината от тях са почти непосредствено до самата врата, пишат от Американския киноложки клуб. Това е зона с висок риск, тъй като обикновено е задръстена от разсеяни стопани, които разговарят с други гора или гледат телефоните си, докато питомците им смело се втурват навътре при останалите посетители.

кучета паркСнимка: iStock

Ако има няколко входа/изхода, използвайте този, около който има по-малко кучета. В случай, че това не е опция, направете всичко възможно да изчакате, докато задръстването се поразчисти (или се върнете по друго време). След като влезете вътре, отдалечете се възможно най-бързо от входната зона и повикайте питомеца си да дойде с вас. Въздържайте се от хвърляне на играчки, чат с някого или друго разсейване, преди да се установите на достатъчно отдалечена локация. 

  • Ангажирайте се с кучето си

Някои стопани просто влизат в кучешката градинка или парк и сядат на пейка, очаквайки домашните им любимци сами да се социализират с непознатите и често – несъвместими с тях кучета. По-добре е самите вие да сте част от този процес – да се придвижите по-навътре веднага, щом влезете и да продължите да се разхождате заедно с животното. Така, следвайки ви, то ще може да избере с кого да се поздрави, кого да избягва или игнорира.    

кучета играСнимка: iStock

  • Наглеждайте кучето си

Ефективният надзор включва повече от това просто да следите къде се намира кучето ви в даден момент. Точно като дежурен учител в двора по време на междучасие, така и вие трябва да бъдете активно ангажирани и фокусирани върху кучето си и останалите четириноги в близост. Паркът за кучета не е мястото, където е добра идея да използвате мобилния си телефон или да наваксвате с четенето. 

Носете къс повод със себе си и следете за сигнали за стрес, показващи, че кучето ви се чувства неудобно. Понякога дори твърде много „щастлив стрес“ може да доведе до конфликти, особено когато интензивната игра се измести от чувство на неудовлетвореност.

Кучета, които са близо до прага на превъзбуда, реагират трудно на команди. Това е и най-сигурният знак, че може би е време да му дадете малко почивка или да напуснете парка.

кучета паркСнимка: iStock

Вижте още: 

5 съвета при социализиране на малкото кученце

Защо кучешката игра понякога се превръща в бой?

Виж още