Дали кучето ми не е твърде кльощаво?

куче слабо Снимка: iStock

С трува ли ви се, че домашният ви любимец е по-слаб, в сравнение с други кучета? Нямате съмнения, че диетата му е добре балансирана и смятате, че се грижите за него по най-добрия възможен начин. Дали обаче животното просто не е твърде кльощаво? Може би ще ви учуди, но голяма част от собствениците на четириноги си задават подобен въпрос – някои наум, други – на глас. За това решихме да му обърнем внимание.

Предлагаме ви заедно да разберем дали едно куче е твърде кльощаво, каква може да е причината за едно четириного да отслабва и кога имаме причини за тревога.

куче слабоСнимка: iStock

Дали кучето ми не е твърде кльощаво?

За много хора може да е трудно да преценят какво означава за едно куче да има здравословно тегло. Това вероятно се дължи затлъстяването при четириногите, което кара много собственици да гледат на животните с наднормено тегло, сякаш това е нещо съвсем нормално. В резултат на това, все повече стопани на четириноги възприемат питомците си, в чието тегло няма нищо необичайно, като твърде слаби. И респективно – увеличават дневната им дажба храна, което води до прехранване.

Dogsandcats.bg

Как да разберем дали едно куче не е твърде слабо?

След преглед при ветеринарния ви лекар или сертифициран ветеринарен диетолог – само специалистите могат да ви дадат най-точна картина на телесното състояние на вашия домашен любимец. За да се прецени дали едно куче е слабо или е в нормата, необходимо е да му се направи цялостна оценка на телесните мазнини – нещо, подобно на индекса на телесната маса при хората. 

куче слабоСнимка: iStock

Ако кучето ви има здравословно тегло, то ще има оценка между 4-5 по скалата от 1 до 9 (или 3 по скала от 1 до 5). Четириноги с тези резултати изглеждат леко кльощави, с ясно видима талия – погледнати отгоре, и корем, които стои прибран нагоре или стърчи над гръдния кош. Трябва да можете да усетите ребрата им под тънък слой мазнина.

Ако подозирате, че кучето ви е твърде кльощаво, ето някои признаци, по които да познаете:

  • Ребрата са ясно видими или се усеща, че лежат точно под кожата, без слой мазнина между тях;
  • Тазобедрените и раменните кости, както и гръбначният мозък са лесни за усещане под кожата;
  • Костите в основата на опашката са изпъкнали;
  • Извивката между ребрата и бедрата изглежда твърде явна, погледната отгоре;
  • Гръбнакът и ребрата са ясно видими, когато се гледат отгоре;

Ако смятате, че кучето ви е твърде кльощаво, добра идея е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Той ще оцени най-професионално и обективно телесното състояние на животното, за да потвърди или отхвърли подозренията ви.

куче слабоСнимка: iStock

В случай, че се окаже, че домашният ви любимец е с поднормено тегло, това може да е знак за наличие на по-голям здравословен проблем, върху който трябва да се съсредоточите. Освен гладуването и неправилните грижи, ето някои от най-честите причини кучетата да имат поднормено тегло:

  • Лошо хранене

Ако кучето ви е твърде слабо, едно от първите неща, които трябва да проверите, е дали го храните правилно. Имайте предвид, че не всички храни за кучета са създадени еднакви по отношение на калории и хранителна стойност. В зависимост от производителя и марката, една чаша суха храна, например, може да съдържа от около 200 до 600 калории. Така че, макар да си мислите, че една чаша дневно е достатъчна за вашия домашен любимец, възможно е тя да не отговаря на дневните му калорийни изисквания. 

Някои търговски храни за кучета използват неправилно балансирани и/или нискокачествени съставки, които не осигуряват на вашето куче адекватно хранене. Консултирайте се с ветеринарния си лекар – нека ви даде своята препоръка относно на коя висококачествена кучешка храна да се спрете. И не забравяйте винаги да проверявайте броя на калории в една чаша, за да сте сигурни, че давате на животното правилното количество за неговия размер и ниво на активност. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Основни здравословни състояния

Поднорменото тегло може да сигналзира и за основно заболяване, особено ако отслабването е внезапно. Редица здравословни проблеми могат да причинят рязко отслабване, а диапазонът им варира от болки в зъбите, през стомашно-чревен дискомфорт до по-сериозни състояния като диабет, проблеми с щитовидната жлеза или рак. 

Вашият ветеринарен лекар ще проведе задълбочен преглед, ще назначи и кръвни изследвания при нужда, както и анализ на урината, за да открие или изключи медицинските проблеми, които може би стоят зад загубата на тегло на вашето куче. 

  • Възраст             

Сравнително нормално е някои възрастни кучета да губят част от теглото си с напредване на възрастта. Факторите за това са намален апетит, загуба на мускулна маса и храносмилателни проблеми. Обсъдете с ветеринарния си лекар евентуална промяна на храната на вашето куче с нещо по-подходящо за възрастта му. 

Как да подобрим теглото на кучето ни?

Ако кучето има основно заболяване, правилното лечение ще помогне да се възстанови и здравословното му тегло. В зависимост от състоянието и плана, назначени ви от ветеринарния лекар, това може да включва преминаване към храна със специална терапевтична формула. При много слаби куче може да се препоръчат и висококалорични опции, които да им помогнат да наддават по-бързо. 

куче хранаСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец е в добро здраве, коригирането на дневния му хранителен план, за да се гарантира, че получава достатъчно количество калории, постепенно ще му помогне да възвърне здравословното си тегло.

Въпреки че може да е изкушаващо да допълвате храната на вашите домашни любимци с поднормено тегло, университетът Туфтс предупреждава да избягвате да им давате остатъци от масата. Те могат да причинят хранителен дисбаланс, който всъщност може да ги накара да отслабнат, вместо да наддават.

Вижте още: 

Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

Панкреатит при кучетата – симптоми и превенция на заболяването

Виж още