Как да намалите тревожността на кучето си

куче Снимка: iStock

П остоянен лай, разрушително поведение и изпускане в дома ви – това са само някои от признаците, че кучето ви може би страда от тревожност. Точно като хората, четириногите могат да се стресират, а това да предизвика нервно поведение и повишено безпокойство. За щастие, има няколко неща, които вие като собственик можете да направите, за да намалите тревожността на косматия си другар. 

куче човек обичСнимка: iStock

Какво причинява безпокойство при кучетата?

Кучетата могат да изпитват тревожност по редица причини. Всяко четириноги е различно и трябва да вземете предвид историята и стила му на общуване, за да определените дали изпитва безпокойство. Някои фактори като фойерверки, срещи с непознати животни или оставяне само, могат да отключат подобно поведение. В определени случаи безпокойството може да произтича и от медицински проблеми. Така че точно като хората, има много причини, поради които вашето куче може да се чувства тревожно.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Съвети за намаляване на тревожността при домашния ви любимец

  • Разберете какво го безпокои

Както отбелязахме, кучетата могат да станат тревожни по редица причини. Първата стъпка, за да помогнете на домашния си любимец, е да разберете какво причинява безпокойството. 

Ако е от силни шумове, можете да създадете безопасно, тихо пространство. Ако имате тревожност от раздяла, можете да опитате определени съвети за обучение. Ако е от социализацията, можете бавно да го научите как да си взаимодейства с други кучета.

кучеСнимка: iStock

  • Бъдете позитивни и търпеливи

Наказанието на едно тревожно куче няма да помогне и всъщност може дори да влоши проблема. Винаги използвайте положително подсилване, когато тренирате питомеца си. Бъдете спокойни и подгответе много лакомства. Важно е да бъдете търпеливи, тъй като може да отнеме време.

  • Увеличете времето навън

Физическата активност и упражненията освобождават серотонин – химикал, който ни кара да се чувстваме добре при тренировка. Движението ще ви помогне и да изморите кучето си, така че е по-малко вероятно то да реагира на различните тригери, които отключват безпокойството му. Ако знаете, че предстои подобно събитие – ще има празнична заря или гръмотевична буря, например, опитайте да планирате допълнителна разходка или време за игра преди това. 

кучеСнимка: iStock

  • Опитайте с бял шум

Ако кучето ви става нервно в следствие на определени звуци, идващи отвън, белият шум може да помогне. Опитайте да пуснете вентилатор, класическа музика, да използвате машина за бял шум (или да свалите такъв на телефона си) или дори да пуснете телевизия на четириногия си другар. Това ще помогне за разсейване, а фонът ще му попречи да се фокусира върху стресиращите и стряскащи звуци.

кучеСнимка: iStock

  • Следете собствените си нива на стрес

Кучетата са силно интуитивни животни и могат да разберат, когато самите ние сме претоварени, стресирани или нещо ни тревожи. Ако имате притеснение – то вашият питомец ще го усети. Опитайте се да останете максимално спокойни, дори и да сте нервни – това ще помогне на четириногия ви другар да знае, че всичко е наред. 

В заключение, тревожността не е приятно състояние – нито за вас, нито за домашния ви любимец. Може да се наложи да опитате няколко различни неща, преди да намерите нещо, което работи. Не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар, ако установите, че четириногият ви другар е постоянно нервен и е явно, че нещо го безпокои извън обичайните тригери, за които ви е известно.

куче човек обичСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучето ни се взира през прозореца

Усещат ли кучетата носталгия по дома

Виж още