Колко бързо кучетата усвояват храната си?

куче храна Снимка: iStock

П одобно на хората, кучетата усвояват храната си с индивидуална скорост. Въпреки това, възможно е да придобием представа колко бързо се случва това, въз основа на размера, породата и възрастта на животното, както и на вида храна, която то е погълнало. Физическата активност на четириногото също е фактор. 

Кучешко срещу човешко храносмилане

Не си правете труда да сравнявате колко време отнема на вашето куче да смели храната си въз основа на това колко бързо се случва това при вас.

Докато на хората са необходими около 36 часа, за да преработят напълно това, което са хапвали, четириногите ни другари усвояват яденето си за четири до осем часа,

Dogsandcats.bg

въпреки че и при тях това може да се случи по-бавно – между 10 до 12 часа. Размерът на кучето е една от причините. Хората обикновено са по-големи от четириногите и съответно – имаме по-дълги черва, през които храната преминава.

куче хранаСнимка: iStock

Размерите на кучето – защо имат значение?

Дали едно куче е голямо или малко, има значение що се отнася до скоростта, с която ще смели храната си. По-едрите четириноги обикновено имат нужда от около осем часа, за да усвоят съдържанието на паничката си, въпреки че се счита за нормално и ако това се случи за 10 до 12 часа. Малките кучета, включително мини и той породите, преработват вечерята или закуската си за около половината от времето, необходимо на по-големите им събратя: около четири часа. Това е така основно, защото порциите, които похапват са по-малки, а и самите животни са по-дребни. 

Порода на кучето

Каква е породата на кучето влияе на това колко време е необходимо да смели храната си отчасти, защото тя определя и размера му. Например, Немските догове имат и по-големи черва, особено сравнени с Чихуахуа, например. 

куче хранаСнимка: iStock

Породата допринася и за цялостното здраве на кучето, но обуславя и някои специфични здравословни проблеми. Някои четириноги, например, са предразположени към остероартрит, което може да направи изхождането болезнено или да доведе до запек. Естественото желание да дъвчат различни предмети, характерно за Джак Ръселите, Лабрадорите или Немските овчарки, например, може да доведе до поглъщане на нехранителни парченца и остатъци, което да доведе до по-бавно смилане и на основната им храна. 

Възраст на кучето

Метаболизмът на кучетата се забавя с възрастта и това се отразява и на храносмилането. Логично, на по-старите четириноги им отнема повече време, за да усвоят яденето си, отколкото на по-младите им събратя. Колко бързо ще се случи тов– зависи от много фактори, включително цялостното здраве на животното, нивото на енергия и активност, дали има храносмилателни проблеми, които могат да причинят запек и тн.

куче хранаСнимка: iStock

Вид на консумираната храна

Колко бързо кучетата ще усвоят храната си зависи и от това какво е имало в нея. Ако давате на домашния си любимец формула с високо съдържание на фибри, то тя ще премине по-бързо през храносмилателната система на животното. Респективно – ако животното страда от запек по-често и това е свързано с възрастта му, опитайте се да добавите повече фибри към диетата му бавно. Ако прибързате – това може да причини диария. 

Вижте още: Защо кучетата ядат трева

Добра идея е да добавите малко пресни плодове или зеленчуци, като тиква или зелен фасул, които са с високо съдържание на фибри, а и повечето кучета ги харесват. 

куче хранаСнимка: iStock

Упражнения и ниво на активност

Упражненията помагат за поддържане на нормалния метаболизъм и храносмилане на кучетата, защото, когато те изразходват енергията си, тялото изпраща храната, съхранявана в стомаха им, директно през червата, за да се превърне тя в изпражнения. Това отчасти може да обясни защо по-възрастните четириноги имат нужда от повече време, за да смилат храната си и защо получават запек по-лесно – те просто не се движат толкова, колкото преди. 

Здравословните проблеми често се увеличават с възрастта и могат да затруднят физическата активност на четириногите, особено тези, които засягат движението като артрит, проблеми с бедрата, коленете и заболявания на гръбначния стълб.

Виж още