Промени в поведението при бременните кучета

бременно куче Снимка: iStock

А ко скъпоценното ви женско куче е в очакване на малки, то добре знаете, че няма как да ви сподели дали има сутрешно гадене. Или относно странни желания за храна и сладолед с шам фъстък и кисели краставички… в полунощ, например. Може обаче да забележите някои ключови промени в поведението на бъдещата майка, особено към края, когато терминът й наближава все повече. 

Какво трябва да знаем основно за бременността при кучетата

Гестационните седмици при кучешката бременност са значително по-кратки от тези на хората. И обикновено продължават около 63 дни, при някои кучета плюс, при други – минус няколко дни. Не е необичайно по-малките четириноги да имат по-кратка бременност в сравнение с по-големите си събратя, но като цяло всичко е индивидуално. 

куче бременноСнимка: iStock

Бременните домашни любимци изискват по-голяма грижа и внимание от страна на собствениците им, особено с наближаване на раждането. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Как да храним кучето си по време на бременност

Какви промени можете да очаквате в поведението на бременните кучета?

Има някои специфични поведенчески проблеми, с които повечето стопани на четириноги се сблъскват по време на бременността на домашните си любимци. Предлагаме ви заедно да разгледаме най-често срещаните от тях.

бременно кучеСнимка: iStock

  • Разсеяност

Бременните кучета често изглеждат и се държат така, сякаш имат проблеми с фокуса. Ако вашето обикновено спокойно четириного изведнъж започне да се държи необичайно нервно, тогава то вероятно проявява класически признак, свързан с  бременността. Може да изглежда, че не е в състояние да стои неподвижна дори за минута. Или постоянно да снове напред-назад, да се дистанцира в опит да спечели малко изолация и спокойствие далеч от другите.

  • Гнездене

Към края на бременността се наблюдава поведение, наричано още „гнездене“. При него женската започва да създава спокойно и сигурни местенце, където да роди малките си и да се грижи за тях. Можете да забележите, че кучето разкъсва меки неща като одеяла, чаршафи и кърпи, а след това носи части от тях в леглото или кътчето си. По това време женската има намален апетит. За това следете – гнезденето е особено често срещано в рамките на ден преди самото раждане.

куче бременностСнимка: iStock

  • Възбуда

Дори кученцето ви обикновено да е сладко като черешов пай, то може да се държи по нехарактерен за него, по-възбуден начин в края на бременността си. Играйте на сигурно и не позволявайте на малки деца или други домашни любимци да притесняват женската през този период. В противен случай рискувате тя да покаже раздразнението си.

  • Промяна в апетита

Бременните кучета често имат завиден апетит. Ако домашният ви любимец до момента не е проявявал особен интерес към съдържанието на паничката си, а изведнъж започва да я облизва и е готов за секунди, то не забравяйте, че храни не само себе си, но и бъдещото си потомство.

бременно кучеСнимка: iStock

Не-поведенчески признаци

Промените в поведението не са единствената разлика, която ще установите у женското си куче щом забременее. Сред чисто физическите проявления са подуване на млечните жлези, наддаване на тегло, изпъкналост на стомаха, розов генитален секрет и гадене. Всичко това, разбира се, е в рамките на нормалното. Но ако забележите признаци на нещо необичайно – независимо дали се касае за поведенчески или други признаци, незабавно уведомете ветеринарния си лекар за ситуацията.

Вижте още: 

По-добре ли е за женското куче, ако има поне едно котило

Виж още