Защо кучето ми ръмжи, когато се опитвам да го вдигна

куче ръмжи Снимка: iStock

А ко домашният ви любимец ръмжи, когато го вдигнете и сте си задавали въпроса дали това е нормално поведение, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Този отговор на вашите действия може да е поради физическа или психологическа причина, а често – комбинация от двете. 

Не бързайте да си правите изводи – понякога тази реакция може да не е отрицателно наситена, тъй като кучетата ръмжат, за да си общуват с хората. В някои случаи това поведение, което често бъркаме с болка, неприязън или гняв, всъщност прилича повече на котешко мъркане. Или казано с други думи – може да е знак, че животното се забавлява. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно някои от причините, поради които вашето куче вероятно ръмжи, когато го вдигнете. Това ще ви помогне да разчетете сигналите, които животното ви дава, правилно. 

Dogsandcats.bg

Ръмженето като средство за комуникация

Кучетата използват ръмженето, за да изразят различни емоции. И невинаги те са отрицателни или са знак за възможна опасност. Ръмжене, съчетано с оголване на зъбите, е знак, че нещо не е наред и че вие (или някой друг наоколо) може да пострада. Ако става въпрос за тихо ръмжене, съчетано с леко ухапване, това е по-скоро игрив сигнал, че нещо не допада на кучето ви, но не е сериозно. 

Ако домашният любимец започне да ръмжи и да ви гледа в очите, това е „червена лампичка“, че нещо определено не е наред. В този случай – отдръпнете се и изчакайте, докато животното се успокои. Ако ръмженето продължи, може да се наложи да позвъните на ветеринарния си лекар за съвет. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Търсете модели на поведение

Ако домашният ви любимец ръмжи от време на време, потърсете модели, свързани с това поведение. Дали то не се случва само в определена част от дома ви, или ако самите вие направите конкретно нещо. Анализът на контекста може да ви помогне да определите причината. 

Ако вземете косматият си другар на ръце само, когато е време за баня или рязане на нокти, например, той ще разбере, че предстои да му се случи нещо, което не му допада. И съответно - ще изръмжи в отговор. 

  • Кучето се страхува или вдигането го стряска

Често ръмженето е реакция на куче, което бива стреснато или уплашено. Помислете за случаите, в които домашният ви любимец е чул нещо навън, седнал е внезапно, наострил е уши и след това е започнал да ръмжи. Ако в този момент сте се приближили по-рязко към животното, опитвайки се да го вземете в ръце, тогава грешката е ваша. Далеч по-правилният подход е да започнете да се приближавате отпред, за да го уведомите, че идвате.

куче ръмжиСнимка: iStock

  • Кучето може да е заето

Когато кучето ви ръмжи, ако се опитвате да го вдигнете, това може да не е нищо повече от призив да го оставите на мира, защото вниманието му е ангажирани с нещо друго и не желае да бъде прекъсвано. Може да се касае за игра с любимата играчка, унищожаване на лакомство или взиране през прозореца.

  • Проява на териториално поведение

Ако вдигнете кучето си, докато яде, пие или си играе, то може да ви изръмжи като начин да каже да се отдръпнете и да напуснете личното му пространство. В случай, че животното демонстрира това поведение само в определена част от дома ви, това може да е знак, че тази зона е неговата „територия“ и не желае да бъде обезпокоявано, докато се намира в нея. 

Ако вдигнете кучето си, когато яде, пие или си играе с любима играчка, то може да ви казва да се отдръпнете и да напуснете личното й пространство. Ако вашето куче ръмжи само когато се опитате да го ангажирате в определена част от къщата, това може да е знак, че тази зона е забранена за вдигане.

куче ръмжиСнимка: iStock

  • Кучето ви има нужда от сън

Никой не обича да го събуждат от здрав сън или да го притесняват, когато е уморен и му се придремва. Изтощението и умората могат да доведат до раздразнителност, така че – дори да вдигате кучето, за да го преместите на по-удобно за спане място, скимтенето му може да е ръмжене на временно неодобрение. 

  • Кучето има медицински проблем

Ако домашният ви любимец ръмжи, когато го вдигате и няма модел, нито видима причина за това поведение, то може да се касае за външно нараняване или вътрешно заболяване. В този случай разгледайте домашният си любимец, като прекарате леко ръце по тялото му, за да видите дали то трепва, скимти, ръмжи или се отдръпва, когато го докоснем в определена област.

куче ръмжиСнимка: iStock

Различен подход за различен резултат

Майката хваща новородените си кученца за тила и ние, хората, погрешно смятаме, че този подход работи безотказно. Нещо повече – много стопани се опитват да имитират това поведение, но често то може да бъде болезнено за животното. Ако домашният ви любимец е пораснал и/или наддал, хващането зад врата може да бъде дори болезнено. По-едрото и тежко куче може да ви накара да упражните по-голям натиск върху торса му, докато го вдигате. Опитайте се да бъдете по-нежни и да използвате и двете си ръце, за да подхванете възможно най-голяма част от тялото му.

Вижте още: 

8 фини знака, че кучето ви изпитва болка

Какво да правим, ако кучетата играят твърде грубо

Виж още