Защо кучето се отърсва без да е мокро

куче Снимка: iStock

К огато кучето ни е мокро знаем, че е по-добре да не сме около него преди да се изтръска добре. Впечатляващо е колко добре домашният ни любимец може да разклати цялото си тяло (и докъде може да разпръсне капчици вода). Науката е открила, че кучето може да изтръска до 70% от водата от козината си само за четири секунди.

Въпреки тази впечатляваща информация обаче, 

домашния ни любимец не се отърсва само, когато е мокър. Подобно на размахването на опашката или присвиването на ушите, всеки път щом косматият ни приятел се изтръсква, той изпраща конкретно съобщение. Съдържанието му зависи от ситуацията и уменията да разтълкуваме какво се опитва да ни каже животното.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Ето някои от най-честите причини четириногите да се отърсват без да са мокри и тяхното значение.

  • След интензивно преживяване

То може да е с отрицателен оттенък – посещение при ветеринар или „оцеляване“ след пътуване в кола, например. Или пък да носи положителни асоциации като интензивна игра със стопанина или друго куче. В много ситуации отъсването може да значи вълнение, то позволява на животното да „рестартира“ ума и емоциите си.

Това е преход от период на нервност и повишена готовност към по-спокойно, по-контролирано състояние на ума. Отърсването е начин кучето ни да контролира емоциите си и да се справи със стреса. Някои треньори дори препоръчват да давате лакомство или да награждавате с похвала любимеца си всеки път, когато се отърси от стресиращо за него преживяване. По този начин насърчавате естествения му начин да се справя с всичко, което го тревожи или буди у него безпокойство. 

кучеСнимка: iStock

  • След момент на досада

Всяко куче има свой „списък“ с досадни и дразнещи неща. За някои нетърпеливи четириноги това може да е спирането ви да поговорите със съседа по време на разходка. Или, когато позволите на някое дете да го погали, макар да знаете, че животното не обича, след рязане на нокти и др. Ще забележите, че веднага след въпросната случка кучето отривисто се отръсква. Така то сякаш казва – добре, дотук с всичко отрицателно и негативно, време е да продължим напред!

кучеСнимка: iStock

  • След физически дискомфорт 

Представете си – след дълъг полет, когато слезете от самолета, едно от първите неща, които правите щом стъпите на земята е да протегнете краката си, нали? Може дори да се разтегнете добре, за да премахнете чувството на умора, неудобство и дискомфорт, натрупани по време на пътуването. Кучетата правят същото – понякога, когато се возят в колата или градския транспорт, за тях не е особено приятно, те могат да се схванат или да им е неудобно. Отърсването е първата стъпка към обичайното им състояние.

кучеСнимка: iStock

  • Кожни проблеми и алергии

Понякога по-отривистото изтръскване може да е причинено от проблем като суха кожа или алергия. В този случаи признаците на физическо неудобство могат да включват освен отърсване на цялото тяло, тръскане и търкане на главата и ушите в пода, упорит сърбеж и чесане. 

  • След събуждане

Макар днешните кучета да спят в меки, някои дори – ортопедични легла, дълбоко в ДНК-то им е залегнал инстинктът на предците им, които са спали на неудобната и твърда земя. Отърсването след събуждане е помогнало на кучетата да оцелеят, както и да запазят козината си чиста от падналите листа и пръчки през нощта. Да, вашият домашен любимец няма такъв проблем, но естествените му инстинкти го карат да повтаря това поведение и днес. 

Кучетата често се разклащат след събуждане и, за да стимулират тялото си, да се подготвят за деня. Силното отърсване раздвижва кръвта им след дългото време в поза на покой по време на сън и им помага да събудят съзнанието си. Е, може да не е толкова добро, колкото чаша горещо кафе, но на тях им действа горе-долу така.

кучеСнимка: iStock

Следващият път, когато кучето ви се отърси помислете на какво се дължи това поведение на домашния ви любимец. Ако не е мокър и не се е събудил от дрямка, дали пък не се чувства стресиран или нещо не го безпокои? Не забравяйте – винаги е добре да знаем кое предизвиква дадено поведение на кучето ни, независимо за колко безобидно го намираме.

 

Вижте още:

Защо кучетата ядат трева

Могат ли кучетата да лъжат

 

 

Виж още