10 интересни факта за котките от породата „Манчкин“

котка Манчкин Снимка: iStock

К отките Манчкин са една от най-странно изглеждащите породи котки, поради уникалните си къси крака. Тази порода котки, която прилича на кучетата от породата „Корги“ е завладяла сърцата на много любители на котки в по цял свят и вероятно е предизвикала много спорове в света на котките.

Като всяка друга порода котки, тези мъркащи приятели обичат да лудуват и да играят с приятели, но късите им крака ги правят уникални! Въпреки че краката им са къси, тези котки имат стандартна физика. Тялото им не е миниатюрно, а те са здрави и компактни животни.

Ако все пак искате да научите повече за тази очарователна порода котки, вижте тези 11 интересни факта, които сме ви подготвили!

1. Те са бързи котки

Късите крака на котките Манчкин са основният им отличителен белег, който им позволява да бъдат много бързи. Те имат много енергия, бързина и ловкост. Тези гальовни приятели са отлични спринтьори, но не скачат толкова високо, колкото другите породи котки, просто защото имат къси крака. Но дори и с късите си крака, те пак могат да скачат върху мебели и да се катерят като другите котки, така че не си мислете, че кухненският плот ще бъде недостъпен.

Dogsandcats.bg

котка МанчкинСнимка: iStock

2. Котките Манчкин са активни и здрави породи

Тези котки обикновено живеят здравословен и нормален живот. Те не развиват проблеми с краката или гръбначния стълб. Но все пак е жизненоважно да се уверите, че взимате котката си от развъдник с писмена здравна гаранция.

За да поддържате общото добро здраве на вашата котка, трябва да защитите котешкия си приятел от проблеми със затлъстяването. Следете диетата на вашата котка, за да поддържате правилното ѝ тегло.

3. Произходът на котката Манчкин е много интересен

Легендата разказва, че Сандра Хоченедел спасила две бременни котки от нападение на булдог и запазила едната като своя и я кръщава Блекбери.

Когато котката на Сандра ражда, почти половината котенца имат къси крака. Тя подарява мъжко коте на своя приятелка, която го налича котката си Тулуза. Тъй като тази котка не е кастрирана, тя започва да се размножава. Скоро се разбира, че това става нова порода котки, която днес познаваме като породата „Манчкин“.

4. Развъждането на котките Манчкин е доста противоречиво

Въпреки че Международната асоциация на котките започна да признава котките Манчкин през 1995 г., тази организация все още е единствената котешка организация, която го прави.

Мнозина вярват, че развъждането на тези гальовни приятели е неетично, защото мотивира развъждането на физически деформации; поради тази причина котката Манчкин все още не е призната от Асоциацията на любителите на котки и Американската асоциация на любителите на котки.

котка МанчкинСнимка: iStock

5. Котките Манмкин имат уникалния навик да седят като човек

Когато става въпрос за изправяне, седене и легнало положение, те са много подобни на Шотландските клепоухи котки със своите смешни позиции, подобни на човешки.

6. Котките Манчкин се срещат с различни видове палта

Друг интересен факт за котките Манчкин е, че те се откриват в различни типове козина. Късокосместите обикновено имат средни плюшени палта, докато тези с дълги коси обикновено се радват на копринена козина.

Обикновено те не се нуждаят от много грижи. Разресването на дългокосмести котки два пъти седмично и късокосмести котки веднъж седмично е добре, за да поддържате добрия им външен вид.

7. Те са общителни и обичат да се гушкат

Тези гальовни приятели жадуват за компания: деца, кучета, други животни и непознати не са достатъчни. Те никога няма да откажат топъл скут, в който да се свият!

8. Котките Манчкин са любопитни същества

Известно е, че котките от тази порода са много социални и имат ненаситно любопитство, но за разлика от други породи котки, те не се промъкват толкова бързо, за да задоволят любопитството си.

котка МанчкинСнимка: iStock

Вместо това те сядат на задните си крака и се протягат, за да видят какво е привлякло вниманието им. Когато правят това, те много приличат на зайци, които седят на по-дългите си задни крака.

9. Котките Манчкин са лесни за дресиране

Тези удивителни котки са лесни за дресиране. Те могат да бъдат обучени да ходят на каишка и да играят на донасяне с различни играчки или предмети.

Те са склонни да реагират на вашите команди, както правят кучетата. Развъдчиците на котки казват, че тези умения са по-лесни за Манчкин, защото те са склонни да бъдат уверени и интелигентни.

10. Те изглеждат като котенца през целия си живот

Тези мяукащи приятели са склонни да изглеждат като малки котенца, дори когато вече са пораснали, което ги прави да изглеждат очарователни!

Няма спор, че тези мъркащи животни са прекрасни домашни любимци, така че ако се колебаете дали това е подходящата порода за вас - надяваме се, че сме ви помогнали да направите избора си!

Вижте още:

10 от най-дребните породи котки

3 основни проблема със здравето, характерни за породата Манчкин

Линеят ли котките от породата „Манчкин“

Виж още