10 лесни начина да направите котката си щастлива

котка и стопанин Снимка: iStock

П о-щастливите котки живеят по-дълго и по-здравословно. Ето защо родителите на гальовни животни трябва да се погрижат да направят своите малки тигри възможно най-щастливи!

За щастие никак не е трудно да уготине на котката си! В тази статия ще разгледаме 16 страхотни неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че мяукащият спътник ви ще живее възможно най-добре!

1. Посещавайте редовно ветеринарния лекар

Здравата котка е щастлива котка и честите прегледи могат да помогнат да я поддържате във върхова форма. Рутинните прегледи, годишните ваксини, обезпаразитяване и посещението на гальовния приятел при определени симптоми - всичко това ще му гарантира по-дълъг и щастлив живот!

2. Осигурете здравословна диета

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това може да е малко трудно, тъй като диетичните изисквания на вашата котка зависят от нейния етап на развитие. Когато домашният любимец е още коте, трябва да му осигурите храна, която се препоръчва за неговата възраст. Същото важи и за възрастни и стари котки. Всеки етап има свои специфични особености, подходящи за определена възрастова група.

Добро правило е винаги да получавате възможно най-добрата храна за гальовния приятел, която отговаря на неговите нужди. Има много страхотни опции за котешка храна на всяка цена. Просто се уверете, че храната на вашата котка има правилния баланс на хранителните вещества, от които тя се нуждае. Котките са задължителни месоядни животни и се трябва да приемат добри източници на протеини. Така че, уверете се, че каквато и марка да купувате, тя няма консерванти и прекалено много въглехидрати. Ако не сте сигурни коя е най-добрата храна за вашата котка, попитайте вашия ветеринарен лекар за тяхната препоръка.

3. Галете котката си под брадичката

Повечето котки обичат да им чешат брадичката. И честно казано, ние нямаме никакъв проблем да го правим! При някои котки това може да бъде по-пристрастяващо от коча билка - те няма да ви позволят да минете, без да им дадете малко любов!

4. Играйте на криеница

Въпреки че могат да бъдат изключително мързеливи, гальовните животни не прекарват целия си живот в сън. Те обичат да играят игри със своите стопани. И един от техните абсолютни фаворити е криеницата. Приканва ги да упражняват уменията си на дебнене, гонене, хващане и скачане. Ако накрая им дадете едно хубаво лакомство нещата ще станат още по-прекрасни!

5. Разресвайте козината на котката си редовно

котка и стопанинСнимка: iStock

Изчеткването на козината на вашата котка не е важно само за премахване на мазнина, мръсотия и паднали косми от нейната козина. Тези грижи подобряват кръвообращението им, поддържа кожата им здрава и най-вече им осигурява щастие.

Обърнете внимание обаче, че някои котки не обичат да бъдат разресвани първоначално и ще трябва време да ги обучете и да свикнат с това действие.

6. Направете на котката си масаж

Пренесете миенето на грижите за котката следващото ниво, като я запознаете с релаксиращ котешки масаж. Има няколко важни части, които трябва да вземете предвид, за да направите този момент успешен. Те включват разположение на тялото, натиск с ръце и продължителност на масажа.

7. Почивайте си заедно

Друг начин да направите котката си щастлива е да я оставите да подремне с вас. Някои мъркащи животни се раждат гушкащи се! И ако усетят, че сте уморени, котката ви може да намери това за златна възможност да се сгуши.

8. Отидете на разходка

Кучетата не са единствените домашни любимци, които обичат да се разхождат! Котките обичат да изследват заобикалящата ги среда. Разходката на мяукащия домашен любимец може да е малко по-различна от разходката куче.

котка и стопанинСнимка: iStock

Обучението на котка на каишка е малко по-предизвикателно, но не невъзможно. И след като преодолеете това препятствие, те ще бъдат готови да ви съпътстват в приключенията! Друг вариант е да използвате специализирана раница за домашни любимци. Това позволява на мъркащия приятел любимец да се вози бъде с вас възможност да избяга и да се изгуби.

9. Осигурете играчки и разбира се - картонени кутии

Котките обичат да влизат в малки пространства. И ако видят кутия, в която смятат, че могат да се поберат, можете да сте сигурни, че ще се опитат да влязат в нея!

Картонените кутии са сред най-добрите играчки за котки на всички времена. Това е така, защото престоят в затворени помещения ги кара да се чувстват защитени и сигурни. Те също са чудесно място да се скрият или дори да подремнат!

10. Осиновете друго коте

Ако мислите, че котката ви е малко самотна и няма нищо против да си вземете нов приятел, помислете за осиновяване на второ коте. Някои котки са изключително социални и обичат да имат другар по игрите - или партньор в престъпление.

Както виждате не е особено трудно да осигурите щастие и забавление за вашата котка! Уверете се, че има подходяща храна, достатъчно забавления и разбира се - много любов!

Вижте още:

5 грешки в грижата за котката, които вероятно допускате

Как да се уверите, че вашата котка прави достатъчно упражнения

Защо котката хапе брадичката ми

Виж още