10 въпроса, които собствениците задават за новите котенца

малко коте Снимка: iStock

З а неопитните собственици на гальовни животни може да бъде едновременно вълнуващо и плашещо да се грижат за малко коте, което иска много внимание, любов и грижи. В тази статия ще отговорим на някои от най-често задаваните въпроси за отглеждането на малко мъркащо приятелче, които новите котешки стопани задават:

1. Очите на котето ще останат сини

След като отворят очи (около първата или втората седмица от живота си), очите на котенцата обикновено изглеждат сиви. При повечето котки този очарователен цвят няма да се запази дълго. На около 4 до 7 седмици ще се развие истинският цвят на очите им. И кой знае? Може би той ще бъде по-красив от синия цвят в началото на котешката възраст.

2. Кога котето може да започне се храни с твърда храна

малко котеСнимка: iStock

Котките майки започнат да оставят малките си за по-продължителни периоди от време, когато котенцата са на възраст около 5 седмици. Това е доста добър знак, че тя иска да започне да се „отърсва“ от родителската отговорност. В този момент котенцата са напълно способни да ядат твърда котешка храна и трябва да бъдат насърчавани да го правят на приблизително на 4-5-седмична възраст.

Dogsandcats.bg

3. Как да научим котето да ходи до тоалетна

Обучението по ходене до тоалетна не е толкова сложно колкото вероятно си мислите. Следвайте няколко просто стъпки :

  • Нахранете котето.
  • Поставете го в тоалетна, която може на първо време да е покрита с накъсана тоалетна хартия или пясък за тоалетна.
  • Може да напоите памук с котешка урина, която да вземете от мястото, където е мъничето преди това е отишло до тоалетна и да го поставите в котешката такава, за да го примамите с миризмата.
  • Котето скоро вероятно ще свърши работата си. Правете това след всяко хранене или пиене на вода, докато не се уверите, че то вече отлично знае къде да ходи до тоалетна.

4. Защо малкото коте мяука толкова много

Котките мяукат, често защото искат нещо. "Нахрани ме!" е най-често срещаният превод, но "Играй си с мен!" е на близко второ място. Може също да иска внимание или да бъде при вас (ако сте затворили вратата на спалнята си, например).

5. Възможно ли е котето да предаде болести на другите домашни любимци или на децата

малко котеСнимка: iStock

Да, може. Вътрешните паразити са най-честият проблем за хората, но някои гъбични и бактериални инфекции също са потенциално преносими. Вирусите са най-голямата грижа за другите домашни котки, но паразитите и гъбичните инфекции също могат да бъдат проблем. Ето защо новите котенца трябва да се обърнат към ветеринарния лекар възможно най-скоро за преглед. Ветеринарният лекар ще направи тест за паразити (включително бълхи), ще ги обезпаразити при необходимост, ще постави ваксини на подходящи интервали и ще направи тест за вируси, които биха могли да се предадат на други котки в домакинството.

Повечето котешки болести не са зоонозни, тоест не се предават на хора, но все пак съществуват паразити, които биха били заплаха за вашия дом. Редовното обезпаразитяване, ваксиниране и почистване на дома почти ще елиминират тази възможност.

6. Котето ще живее у дома, трябва ли да се ваксинира?

Първо, никога не се знае какво ще се случи в бъдеще (в домакинството може да се появят други котки или вашата котка случайно да излезе навън някой ден), така че ваксинациите са необходима предпазна мярка. Още повече че вие излизате навън и може да донесете бактерии и паразити в дома си, които да бъдат опасни за гальовния приятел. Защо да си натрупвате неприятности и да рискувате здравето и живота на малкия мъркащ приятел, като може да го защитите с ваксина, която се поставя веднъж годишно?

7. Защо малкото коте хапе толкова много

Това е нормално поведение за гальовните приятели докато са малки, тъй като те играят и преследват плячка, независимо, че това са ръцете ви. В този момент е важно да научите котето, че вие не сте нито играчка, нито плячка. Всеки път когато котето иска да хапе вас - му дайде играчка. Така ще го научите да насочва енергията си към предвидените за това аксесоари, а не към ръцете или глезените ви.

8. Как да спрем котето да драска всички в дома ни

Започнете рано! Вземете драскалки, играчки за драскане и разнообразни играчки и забавления. Някой от тях може да измайсторите сами, ако нямате достатъчно бюджет. Важно е за котето да има достатъчно забавления, за да не се обръща към мебелите ви.

9. Котето има ли нужда от баня

малко котеСнимка: iStock

Технически... не. Повечето котки не се нуждаят от къпане. Има обаче някои изключения. Някои котки с кожни заболявания могат да се нуждаят от медикаментозно измиване с шампоан. Хората с алергии към котки често откриват, че къпането на котките помага значително да се контролира алергизиращият пърхот. Някои мяукащи хриятели могат да спрат да се грижат за себе си с напредването на възрастта, ако са с артрит или с наднормено тегло, така че може да се нуждаят от помощ при поддържането на чистотата.

10. Кога трябва котето да се кастрира/стерилизира

В интерес на контрола на популацията много приюти кастрират котенца веднага щом достигнат полова зрялост и процедурата може да се извърши. Заедно с вашия ветеринарен лекар може да определите най-подходящото време за планиране на операция за мяукащия спътник.

Вижте още:

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

5 чести заболявания, от които страдат малките котета

Как да определя какъв пол е котката ми

Виж още