12 любопитни факта за Бирманските котки

Бирманска котка Снимка: iStock

Б ирманската котка е все по-популярна порода, която много хора търсят заради атрактивния външен вид и дълга козина. Въпреки това, преди да се сдобиете с такъв мъркащ приятел, е полезно да научите възможно най-много за тях, за да сте сигурни, че ще бъдат подходящи за вашето домакинство.

1. Техният произход не е съвсем ясен

За съжаление произходът е Бирманската котка е изгубен във времето. Някои вярват, че свещениците в Бирма са ги създали в древните си храмове, докато други смятат, че тези дългокосмести котки са се появили във Франция, след като са пристигнали в Азия. Къде е истината - не знаем със сигурност.

2. Дългата им козина е сравнително лесна за поддръжка

Дългата козина на Бирманските котки се поддържа по-лесно от тази на много други дългокосмести котки, тъй като няма подкосъм, така че е лесна за четкане и разресване и е по-малко вероятно да се заплита. Липсата на подкосъм също означава, че гальовният приятел ще оставя по-малко козина в дома.

3. Крайниците на тези котки са оцветени

Подобно на Сиамците, тези приятели имат оцветяване, което се характеризира с по-светло тяло (по-топлите части на тялото) и тъмни крайници - лице, лапи, опашка, които са по-хладните части на тялото.

Dogsandcats.bg

4. Бирманските котенца се раждат бели

Бирманска коткаСнимка: iStock

Когато се родят, всички тези гальовни приятели са бели, а оцветяването по лицето и в други области се появява след няколко седмици.

5. Бирманските котки може да променят цвета си и като възрастни

Тъй като оцветяването на тези гальовни животни е специфично и често зависи от условията и температурата, може да очаквате котката ви леко да променя цвета си до края на живота си.

6. Всички Бирмански котки имат сини очи

Друга черта на тези гальовни приятели, която която е резултат от техния colorpoint цвят са техните сини очи, които остават в зряла възраст. Много собственици избират тази порода основно заради цвета на очите.

7. Бирманските котки са изключително здрави

Бирманската котка почти няма специфични за породата здравословни проблеми, така че те са склонни да живеят дълъг и здравословен живот, понякога до 12-6 години. Това дълголетие обаче зависи от диетата, упражненията и медицинските грижи, които получават.

8. Поведението на Бирманските котки прилича на това на кучетата

Бирманска коткаСнимка: iStock

Много собственици описват своите гальовни приятели като подобни на кучета, защото са сравнително лесни за обучение и биха могли да изпълняват трикове. Те също са игриви с деца и други домашни любимци и са склонни да ви следват из къщата и да чакат на вратата, когато се прибирате.

9. Бирманските котки са интелигентни

Много собственици описват своите мяукащи приятели от тази порода като много интелигентни. Лесно се обучават и могат да решават сложни пъзели, така че трябва да се грижите за тяхната ангажираност и забавления. Интерактивните играчки за котки могат да помогнат за стимулиране на ума на котката, като ги пазят щастливи и далеч от проблеми.

10. Бирманските котки са тихи

Тези гальовни животни са тихи, меки гласове, които идеално съответстват на техния нежен, игрив характер. Те също ще се промъкнат в стаята ви и дори на дивана или леглото ви без ваше знание!

11. Предполага Бирманската порода не харесват високи места

Бирманска коткаСнимка: iStock

Колкото и да е странно да чуем това за котка, защото тези животни обичат да имат изглед към случващото се наоколо и обичат високите места, котките от породата Бирма обикновено предпочитат да стоят на земята. Може да има няколко причини за това, но вероятно е свързано с чувствителните им очи.

12. Бирманците са социални

Въпреки случайните териториални тенденции, породата Бирма е чудесен избор за домакинства с много домашни любимци, защото те са общителни, приятелски настроени и игриви, особено ако ги научите да общуват с други животни, докато са още котенца.

Няма спор, че тези гальовни животни са очарователни и често доста търсени. Те имат спокойни характери, което ги прави чудесен избор за семейства с деца и други животни, а красивите им сини очи пленяват абсолютно всеки!

Виж още