3 причини, поради които котката ви спи на топка

котка спи на топка Снимка: iStock

И ма нещо възхитително в това да гледате как котката ви спи, свита на стегната пухкава топка! Мъркащите приятели изглеждат толкова сладки и спокойни и е удивително как гъвкавите им тела могат да спят удобно в тази поза.

Ако някога сте се чудили защо вашата котка предпочита да спи на топка, ще бъдете заинтригувани от причините, но също така няма да се изненадате да разберете, че те избират тази поза по същите причини, поради които вие избирате позициите си за сън. В тази статия ще обсъдим трите основни причини, поради които обикновено намирате котката си под формата на топка козина, заедно с някои други позиции, които те може да предпочитат.

1. Топло е

котка спи на топкаСнимка: iStock

Сънят винаги е по-добър, когато ви е топло, същото важи и за нашите котешки приятели. Когато гальовните животни се свиват на топка, те са по-топли, което означава повече комфорт и по-добър сън. Топлината на тялото се съдържа около органите и стомаха на котката, когато е свита на топка, което е особено топло през студените зимни месеци.

Dogsandcats.bg

Телесната температура на котките също е около 38 градука, което е по-топло от нашата средна телесна температура, и те губят топлина от корема си, което обяснява защо обикновено се протягат, когато се опитват да се охладят. Свиването на топка им помага да запазят тази допълнителна топлина и осигурява изолация.

Мъркащите животни не са единствените бозайници, които заемат тази поза, за да се стоплят; кучетата също го правят и ако мислите за себе си в много студена нощ, може да се свиете точно в тази поза, за да се стоплите.

2. Безопасно е

Котките са естествени хищници и докато сънят им позволява да се отпуснат и презаредят, той също ги прави уязвими, тъй като не са нащрек и не са готови да се защитават от потенциални заплахи. Спането на топка позволява на котките да се чувстват сигурни. Тази позиция им позволява да защитят лицето и жизненоважни органи.

котка спи на топкаСнимка: iStock

Когато сте свити, докато спите, изпитвате допълнително чувство за сигурност и комфорт, точно както когато ви покрива одеяло, и се чувствате по-изложени, когато го махнете. Това малко сравнение може да ви помогне да разберете защо котките и другите животни се чувстват по-сигурни и по-малко уязвими, когато са свити на топка.

3. Удобно е

Удобството може да е причината вашата котка да избере да спи на топка. Тази позиция може да бъде удобен фаворит, което я накара да стане позиция по подразбиране. Котките могат да се свият на топка почти навсякъде: на леглото, вашите мебели, в раниците и в скута на любимия си човек. Също така е практична поза за сън.

Котка, която спи на топка е често срещана поза, така че няма какво да ви изненадва, нито притеснява в тази позиция. Това е поза, която освен, че ги прави много сладки осигурява достатъчно топлина и безопасност. След като гальовните приятели се свият по този начин, те могат да спят удобно и дълбоко, знаейки, че са на сигурно и топло място!

Вижте още:

Кога котките спят със „заровено лице“

Защо котката ми хърка

Защо котките потрепват в съня си

Виж още