4 често срещани причини, поради които ушите на котката застават назад

котка Снимка: iStock

З аедно с опашката и очите, ушите на котката са една от най-изразителните области на нейното тялото. С 32 мускула във всяко ухо, мъркащият приятел може да върти, насочва и независимо от главата да движи ушите си. Със сигурност сте виждали как гальовните животни движат ушите си, за да определят източника на звука, но това не е единствената им функция. По тяхната позиция и движение можем да разпознаем как се чувства домашният любимец.

В тази статия ще обсъдим нещо още по-конкретно - клепналите назад уши на котката. Обикновено тази позиция сочи за нещо негативно - страх, агресия или гняв при гальовния домашен любимец. Важно е да запомните обаче, че всички котки са различни и независимо дали се опитвате да разчетете ушите им или позицията на опашката им, трябва да имате предвид контекста.

И така - да видим защо мъркащите приятели държат ушите си назад в някои моменти.

1. Котката е ядосана

коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Една от най-честите причини мяукащият домашен любимец да сплеска ушите си е, че е ядосан. Ако действието, което предизвиква гняв, продължи, това може да доведе до одраскване или ухапване на другия домашен любимец или вас. Така че, ако вие сте този, който ядосва котката ви, сплесканите уши са добър знак, че може би е време да спрете да правите това, което дразни котката ви.

2. При борба

коткаСнимка: iStock

Ушите на котката са невероятно чувствителни и много ефективни, но те също стърчат от главата. Те са чувствителни и са на „огневата линия“, когато гальовните животни се сбият. Като такива, котките ще държат ушите си назад и до главата си, за да ги предпазят от опасност или от одраскване или ухапване.

3. Котката е уплашена

коткаСнимка: iStock

Когато реакцията на борба или бягство започне, ушите на вашата котка вероятно ще се залепят назад. Това е или защото тя е на път да се сбие и иска да ги държи настрани от пътя. Мъркащият домашен любимец също може да „закопчае“ ушите си назад, преди да избяга, за да ги предпази от нараняване.

4. При игра

Когато котките играят, те имитират много от движенията, които биха показали по време на истински битки. Те използват времето за игра като средство за практикуване и усъвършенстване на уменията си, така че е логично да притискат ушите си назад, когато играят и доста се разгорещят.

Както виждате - ушите на мяукащите животни могат да бъдат изключително изразителни. Когато се вземе предвид контекст, тяхната позиция може да ви предупреди за текущото емоционално състояние на гальовният домашен любимец. Естествената позиция означава, че котката е се чувства спокойна, докато изправените уши означават, че е концентрирана.

Когато ушите се пригладят назад, това обикновено означава, че котката е уплашена или ядосана, освен ако мяукащият приятел не играе в този момент. Тогава със сигурност просто се е вглъбил в забавлението и се чувства като в истинска битка.

Вижте още:

Какво трябва да знаем за котешките сетива

Какво означава, ако ушите на котката са студени

10 породи котки с големи уши

Виж още