4 летни опасности за котките и как да ги предпазим

котка лято Снимка: iStock

П рез цялата дълга и тежка зима лятото е единственото нещо, за което мислим. Когато то настъпи - всички сме повече от щастливи и вече съвсем спокойно можем да започнем дори да се оплакваме от жегата. Докато полагаме грижи за себе си, пием повече вода и носим шапка на слънце, не бива да забравяме домашния си любимец.

Независимо дали мъркащият ви домашен любимец живее вътре или излиза периодично навън, съществуват някои рискове за него през горещите месеци.

1. Линеене на козина

С по-топлото време вашата котка може да започне да сваля пухкавата зимна козина, за да я замени с по-лека лятна козина. Това може да доведе до космени топки или по-сериозни проблеми. Това е период, в който мъркащите животни могат да погълнат повече козина от обикновено, тъй като често се мият. Това може да доведе до космени топки или повръщане и дори някои опасни запушвания, които изискват ветеринарна помощ. За да се справите със ситуацията е важно редовно да сресвате домашния си любимец по-често от обикновено, за да премахвате мъртвата козина. Така тя ще остане по четката, вместо да отиде в стомаха на котката.

2. Риск от изгаряне на кожата

Хубавото на тази опасност е, че е доста рядко срещата при домашните котки. Изключение съществува при безкосметите представители, като Сфинкса, тъй като те нямат козина, която да ги предпазва, а това ги прави добра „мишена“ за жарките слънчеви лъчи.

Dogsandcats.bg

Макар че рядко ще забележите котката ви да се излежава до прозореца на припек в най-голямата жега, все пак - подсигурете достатъчно сянка или дори преместете мъркащия домашен любимец, на по-хладно място.

3. Топлинен удар

Горещите температури не са опасни само за нас, но и за гальовните животни. Топлинният удар е страшно нещо и може да изглежда малко по-различно при котките, отколкото бихте очаквали. Котките обикновено не дишат с отворена уста, така че всяко задъхване, подобно на това на куче, е проблем. Също така, всяка летаргия или трудности при ходене изискват бърза ветеринарна помощ.

котка лятоСнимка: iStock

Ако имате съмнение, че на котката ѝ е по-топло отколкото трябва - можете да използвате хладка вода и да я разнесете по корема, лапите или ушите на котката. Все пак, ако се притеснявате, че мъркащия домашен любимец не изглежда добре - потърсете ветеринарния си лекар. Предразположени към топлинен удар са по-възрастните котки, малките котенца и тези със заболявания.

Признаците за топлинен удар включват висока телесна температура, ускорен пулс, учестено дишане, препъване, летаргия, повръщане и потни лапи.

4. Ухапвания или ужилвания от насекоми

Независимо дали мъркащият домашен любимец живее на открито или закрито, опасността от насекомите съществува. Разбира се, котките на закрито е по-малко вероятно да бъдат ухапани или ужилени, но рискът съществува. За мъркащите приятели, които се разхождат навън - опасноста става съвсем реална. Затова не пропускайте обезпаразитяването на гальовния домашен любимец. Макар че то само по себе си няма да спаси котката от ухапване, ще я предпази от евентуални паразити и болести, с които може насекомото да я зарази.

Въпреки за на мнозина от нас това е любимият сезон, все пак не бива да подценяваме рисковете на топлото време и да се погрижим за домашния любимец. Дори и котката ви да стои у дома - подсигурете ѝ достатъчно сянка и прясна вода, от която да може да пие във всеки един момент.

Вижте още:

Дехидратация при котки

Котките потят ли се

Как да се погрижа за котката ми през лятото

Виж още