4 начина, по които котката ви разбира, че скоро ще се събудите

котка в легло Снимка: iStock

Ч удили ли сте се как гальовният приятел се появява на секундата, когато се събудите или дори малко преди това готов да му дадете вашата любов, внимание и разбира се... храна!

Всъщност „тайната“ на вашата котка се крие в това, че тя ви познава добре. Наблюдава ви всеки ден и отлично знае какво е вашето ежедневие.

1. Котката разбира рутината ви

котка в леглоСнимка: iStock

Котките са рутинни същества и имат вътрешни будилници, които им казват кога е време за обичайните им занимания. След няколко седмици с вашата котка, тя ще започне да разпознава ежедневните ви модели и дори да имитира вашата рутина. Вероятно сте любимият човек на вашата котка, така че тя естествено ще е нетърпелива да се събудите.

Dogsandcats.bg

2. Вашата котка може да усети, когато сте на път да се събудите

Сънят не е просто да затворим очи и и да се унесем. Човешкият цикъл на сън се състои от четири етапа, всеки от които предизвиква различна реакция на тялото. Нашите модели на дишане, сърдечни удари и движения на тялото варират в зависимост от етапа на сън.

Котките са добре запознати с тези етапи, тъй като са ни наблюдавали внимателно, докато спим. Гальовният приятел ще забележи различни модели на дишане и специфични движения на тялото, когато сте на път да се събудите. Това е техният сигнал да започнат да мяукат, за да можете да ги нахраните и да им обърнете заслужено внимание.

3. Котката е гладна

Повечето от нас се събуждат гладни, след като са прекарали часове без храна. Вашата котка се чувства също толкова гладна сутрин, оттук и вълнението рано сутрин. Не се стряскайте твърде много, ако се събудите, когато котката ви гледа безучастно. Не се опитва да ви убие (макар че втренченият поглед понякога изглежда точно така), а само иска храна в купата си!

4. Сутрин е времето, когато вашата котка е най-активна

котка в леглоСнимка: iStock

Котките са крепускулни, което означава, че са активни най-вече на разсъмване и здрач. Като такива, те нямат търпение любимият им стопанин да се събуди! Котките търпеливо ще изчакат и ще наблюдават всяко фино движение на активност. Вашето събуждане разчупва монотонността на нощта, което за мъркащият приятел означава внимание и игри!

Няма как да залъжете котката си, че просто спите. Дори и да имате нужда от още няколко минути сън, мъркащият ви приятел изобщо не мисли така. Котките имат страхотно обоняние и слух и чудесно знаят, кога дишането ни се е променило по начин, който предвещава събуждане. Така че дори и да ви се спи - пригответе се за няколко милувки за гальовния приятел, тъй като той просто няма да ви остави намира.

Вижте още:

Защо котката спи върху главата ми

Защо котките спят толкова много

Защо котката ми обича да спи до мен

Виж още