4 проблема със здравето, към които са предразположени Сиамските котки

Сиамска котка Снимка: iStock

С иамските котки са поразително уникални, когато става въпрос за външен вид. Както всички мяукащи животни на тях не им липсва индивидуалност и темперамент, което ги прави интересни домашни любимци. Повечето Сиамски котки не срещат твърде много проблеми със здравето, но както всички останали породи - има няколко заболявания, които могат да се появят по-често при тях.

1. Зъбни заболявания

Подобно на повечето породи котки, Сиамската е податлива на развитие на зъбни заболявания с напредването на възрастта. Храната се забива в зъбите и венците, където се разгражда и създава зъбен камък и плака.

Ако не се контролира, зъбният камък и плаката могат да причинят инфекции и заболявания в зъбите и венците. Два от най-честите видове зъбни заболявания, които котките изпитват, са гингивит и пародонтоза. Ако се остави някой проблем да продължи, това може да доведе до загуба на зъби и дори до инфекции на кръвния поток.

2. Ракови заболявания

Сиамската котка е податлива на различни видове рак, особено с напредването на възрастта. Лимфомът е вид рак, който има тенденция да е по-преобладаващ при Сиамските котки, отколкото при други породи котки. Ако се хване рано - може да се излекува.

Dogsandcats.bg

Сиамските котки също са податливи на тимома, който засяга конкретно гърдите. Туморите на мастоцитите са друг проблем, който е агресивен вид рак на кожата, който трябва да бъде лекуван възможно най-скоро. Добре е вашето сиамско коте да се изследва редовно за рак, след като настъпи в зряла възраст.

3. Кръстосани очи

Сиамска коткаСнимка: iStock

Това състояние често се проявява при раждането, но понякога се развива едва по-късно. Обикновено е генетично, така че Сиамските котки могат да го наследят от кръвната си линия. Добрата новина е, че състоянието обикновено не представлява сериозна заплаха за здравето на мяукащите животни, но това разбира се зависи и каква е тяхната възраст. 

Обикновено състоянието е очевидно, когато е налице - котката ви изглежда кривогледа.

4. Котешка астма

Точно като хората, Сиамските котки могат да развият астма, което от своя страна може да повлияе на способността им да водят щастлив и здравословен живот. Повечето представители развиват астма на възраст между 4 и 5 години. Състоянието има тенденция да се развива при котки, когато редовно вдишват алергени, които задействат имунната им система. Когато котката развие астма, признаците могат да се появят под формата на хрипове, кашлица, повръщане и дишане с отворена уста.

Докато Сиамските котки са податливи на няколко различни вида здравословни състояния, тези приятели могат да живеят дълъг и здравословен живот с редовни грижи от ваша страна и посещение на ветеринар. Важно е да научите колкото е възможно повече за произхода и кръвната линия на вашия мъркащ приятел, за да знаете какво бихте могли да очаквате, когато той порасне.

Вижте още:

Често срещани проблеми с очите при Сиамските котки

10 породи котки, които можете да откриете в бял цвят

Виж още