5 често срещани грешки при грижа за котешката козина

грижа за козината Снимка: iStock

К отките държат много на хигиената си и са известни с това, че се справят много добре в грижата за красивата си козина, използвайки езика и лапите си. Това, обаче, не означава, че не е нужно да има редовен режим за грижа на козината и от ваша страна!
На собствениците на котки често се случва да допускат грешки при грижата за котешката козина, което води до неугледен външен вид, сплъстявания и прекомерно падане на козина в определени сезони.

Подбрали сме пет най-често срещани грешки, които хората обикновено допускат, за да не го правите и вие!

1. Не сте започнали навреме

Често котешките родители осъзнават грижата от допълнително разресване, чак когато сплъстяванията и възлите в козината са налице.

Dogsandcats.bg

Това може да е особено тежко, ако у дома имате дългокосместа котка. За да си спестите всички мъки и евентуално изрязване на възлите с ножица, тъй като накрая друг изход няма, най-добре да започнете с поддържането на козината докато котето е още малко.

Така ще изградите навик у него и ще му покажете, че сресването не е страшно. Започнете постепенно, на кратки сесии няколко пъти в седмицата, като не забравяйте да наградите гальовния пакостник след всяко сресване. 

Ако котката ви вече е пораснала, също може да бъде научена да приема сресването като нещо приятно. В тази ситуация може би ще ви трябва повече търпение, но повечето котки се наслаждават на ресането, така че със сигурност вашият домашен любимец ще свикне бързо. Лакомствата също ще ви дойдат на помощ, за да може да се обучи, че това е положително занимание.

2. Не я сресвате редовно

Честотата на сресване зависи от вида на козината на вашата котка. Дългокосместите представители трябва да се сресват няколко пъти в седмицата, като при някои представители може да се наложи всеки ден. Най-добре си направете график, който да спазвате стриктно. Така гальовният приятел също ще свикне стази рутина и ще знае кога е време за разресване.

грижа за козинатаСнимка: Pixabay

3. Не отстранявате сплъстяванията

Наличието на заплитания и сплъстявания може да бъде болезнено за вашата котка. Те трябва да бъдат премахнати, тъй като в противен случай може да ги издърпате с четката, докато се опитвате да срешете котката. Това, всички ще се съгласим, е много мъчително. Всички, които имаме дълги коси, знаем какво се случва, когато изненадващо попаднем на възел в косата си, докато се решим. Със сигурност, не искаме да причиним това на гальовния ни спътник! В случай, че са се натрупали твърде много сплъстявания, нашият съвет е да не се опитвате веднага да ги премахнете с ножица, а най-добре използвайте подходящи гребени, за да ги разплетете.

Ако не се чувствате сигурни в себе си – винаги можете да поискате съвет от ветеринарния си лекар.

Ако инцидентно са се образували един или два възела и ножицата е единственото спасение – бихте могли да го направите нежно и внимателно. Но ако поради някаква причина цялата козина на мяукащия ви спътник е заплетена – не я режете, а се посъветвайте с ветеринар или грумър.

4. Използвате неподходяща четка

На пазара се предлагат разнообразни видове четки за различните типове козина. Пробвайте различни четки и гребени, за да изберете най-подходящите за вашата котка. Също така, може да изпробвате специални ръкавици за разресване и събиране мъртвата козина, докато галите котката си. Може да се посъветвате с вашия ветеринарен лекар, за да се улесните при избора.

5. Правите преживяването неприятно

Важно е котката ви да изпитва удоволствие, когато я сресвате. За целта винаги я сресвайте по посока на косъма. Също така, ресането трябва да се случва бавно, плавно и нежно. Друг много важен момент е когато гребенът достига отвъд козината и се допира в кожата. Тук трябва да сте особено внимателни, тъй като можете много лесно да я нараните, ако преминавате през едно и също място грубо и бързо.

Грижите за козината на мяукащите приятели са една от основните дейности, които те самите вършат когато са будни. Не можем да не им се възхитим, че котките се грижат прекрасно за козината си. Все пак, за да може тя да е лъскава, мека и красива, е добре и ние да помагаме.

Вижте още:

Грижи за лъскава и здрава котешка козина

6 възможни причини, поради които котките губят козината си

Виж още